Situatia financiara te-a impins sa ai nevoie de 2 joburi, si nu stii cum sa le faci fata? Newsiasi.ro iti da cateva sfaturi despre cum sa te descurci cu doua joburi.

Fa ce iti place. Ca sa poti avea doua joburi si sa poti fi buna la ambele, trebuie sa faci ce iti place. Sau cel putin unul dintre joburi sa iti fie pe plac. Vei observa cum jobul pe care il iubesti va fi mai usor, sarcinile mai frumoase si timpul petrecut acolo mai putin, chiar daca vorbim de un numar identic de ore petrecute la fiecare job.

Nu te suprasolicita. Este foarte greu sa ai un job cu norma intreaga si inca unul part time, asa ca incearca doua joburi part time, care sa iti dea posibilitatea sa te odihnesti. Daca nu esti odihnit vei observa ca randamentul la serviciu va avea de pierdut.

Respecta fiecare job in parte. Chiar daca iti place mai mult un job, asta nu inseamna ca nu trebuie sa iti faci indatoririle la celalalt. Chiar din contra, daca vrei sa ai doua joburi pentru mai mult timp si sa ai castiguri mai mari, incearca sa te dedici in aceeasi masura ambelor joburi. Nu neglija un job doar pentru ca azi nu ai chef!

Alege dezvoltarea personala. Studiile arata ca cei mai multi oameni care isi iau doua joburi o fac din motive financiare si pentru dezvoltare personala. Primul job are menirea de a aduce un venit mai stabil, iar cel de-al doilea job se concentreaza pe anumite abilitati ale persoanei, oferindu-i si un “bonus” material. Asadar, nu trebuie sa ai doua joburi identice, la diferite companii, deoarece vei ajunge sa te plafonezi si in plus, te vei plictisi destul de repede.

Vorbeste cu angajatorii. Cei care iti ofera un job part-time ar trebui sa constientizeze ca vei avea nevoie si de un al doilea job, care sa-ti mareasca veniturile. Asa ca ar trebui sa iti anunti seful ca ai doua joburi. Asigura-l ca iti vei putea face in continuare treaba fara sa fii afectata de celalalt job si ca nu vei putea sta peste program (daca acest lucru se intampla frecvent inainte).

Job de acasa. Unul dintre joburi ar putea sa fie unul de care sa te ocupi chiar de acasa, fara a fii nevoita sa alergi din nou prin tot orasul. Traducerea, tehnoredactarea sau manopera artizanala sunt “joburi” pe care le poti face acasa, in liniste.

Nu uita sa te odihnesti. Nu iti pune joburile imediat unul dupa altul, deoarece vei fi foarte obosita fizic si psihic, iar acest lucru poate duce la acumularea stresului. Incearca sa ai o pauza de cel putin 2 ore intre joburi si incearca sa te odihnesti in acest timp pentru a fi pregatita pentru cel de-al doilea job.