Copiii sunt destul de greu de controlat, in special atunci cand sunt rasfatati. Si de cele mai multe ori acest rasfat se vede prin refuzul copilului de a face anumite lucruri, prin tipete si prin furie atunci cand ceva nu ii este pe plac. Newsiasi.ro iti da cateva sfaturi si te invata cum sa-l calmezi pe cel mic si cum trebuie sa reactionezi de fiecare data cand acesta are o “criza de nervi”.

Trebuie sa stii ca cel mic nu se comporta in acest fel pentru ca vrea sa te raneasca, ci pur si simplu stie ca in acest fel iti poate atrage atentia. In special copiii mici au nevoie de o atentie sporita din partea noastra, deoarece vor sa fie centrul lumii tale.

Copiii au nevoie de atentie pentru a fi mai ascultatori si mai docili, sau cel putin asta spun specialistii. Cu cat copilul este ignorat cu atat mai mult situatia si comportamentul acestora se vor agrava si in scurt timp nu te vei mai putea intelege cu cel mic. Sa vedem ce putem face!

Nu il lasa sa te controleze. Copiii invata inca de mici un truc: atunci cand vad ceva in magazin si vor acel lucru, nu se vor opri din plans pana cand nu il vor avea. Ei bine, aici trebuie sa fii foarte rabdatoare cu cel mic si sa nu ii dai ceea ce vrea, chiar daca incepe sa planga. Ii poti explica de ce nu vrei sa ii iei sau ii poti spune pur si simplu ca nu ai bani, ca nu ii trebuie, ca are si acasa aceeasi jucarie.

Nu tipa. Daca la o persoana matura tipi, in cazul copiilor trebuie sa te abtii. Nu numai ca nu vei obtine nimic bun, insa ii vei crea copilului senzatia ca asa comunici cu el. Chiar daca incepe sa tipe si sa te enerveze, tu nu trebuie sa iti iesi din fire. Nu uita cine este adultul dintre voi doi.

Lasa-l sa planga. Cateodata este chiar bine sa il lasi pe cel mic sa planga, deoarece in acest fel isi recunoaste frustrarile. De cele mai multe ori copiii nu vor plange mai mult de 5-8 minute, dupa care se vor calma, iar in scurt timp vor uita si ca au fost suparati.

Distrage-i atentia. Cel mic poate fi foarte usor distras, asa ca foloseste acest lucru in avantajul tau. Atunci cand tipa spune-i ca ai vazut o jucarie si mai frumoasa la urmatorul magazin si ca veti intra mai tarziu sa o cumparati. Sau ca ai o surpriza acasa si trebuie sa fie cuminte daca vrea sa fie a lui.

Lasa-l sa se calmeze. Dupa fiecare cearta cu copilul tau, trebuie sa incerci sa ii explici de ce nu s-a putut face asa cum a vrut acesta. Explica-i cu cuvinte simple ca nu avea nevoie de o noua jucarie cand are atat de multe acasa. Cu cat va intelege de ce a fost refuzat, cu atat va fi mai calm pe viitor.

Fara violenta fizica. Nu mai e cazul sa iti spun ca violenta fizica fata de un copil este pedepsita de catre lege. Insa daca alegi aceasta cale, fii sigura ca cel mic nu va intelege mare lucru si situatia chiar s-ar putea inrautati. Copiii repeta tot ce vad la adulti, asa ca nu ti-ar placea ca educatoarea sa te cheme si sa-ti spuna ca copilul tau a batut un coleg de gradinita.