In vacarmul cotidian in care fiecare vrea ceva, dar din timiditate nu poate sa spuna, fiecare doreste altceva dar din politete nu poate sa refuze, se creeaza undeva in interiorul nostru daca nu comunicam deschis – de multe ori la nivelul gatului – senzatia de jena, sufocare, “nod in gat”, frustrare si furie neexprimata.

Simtim cum ne apasa tiroida si gandim ca poate prin aceste stari negative ne-am dereglat buna functionare a acestei glande, dar de fapt avem de-a face cu somatizari de tip anxios ca urmare a stresului interior nerezolvat datorat lipsei unui dialog deschis si clar.

Putem avea in prim plan cazurile de hipotiroidie sau hipertiroidie, dar nu se poate schita tabloul clinic al unei afectiuni tiroidiene doar pentru ca noi traim cu intensitate anumite stari, fara ca ele sa persiste o buna bucata de timp.

In caz de hipotiroidie persoana respectiva poate avea o activitate psihica sau fizica redusa, ritm de lucru mai lent, senzatie de frig, circulatia sangelui deficitara, in acest sens mai afectate fiind femeile.

In caz de hipertiroidie persoana respectiva se poate simti tot timpul obosita, este agitata, ii transpira excesiv mainile, nu suporta caldura sau poate manifesta diverse tulburari de comportament. Repetatele dati in care nu ne exprimam dorintele si nevoile personale, in care nu spunem ce aveam pe suflet, adica reprimarea repetata a emotiilor poate duce in timp la aparitia in corpul fizic a anumitor chisturi, noduli sau diverse afectiuni. De aceea, efectuarea unor investigatii endocrinologice sau O.R.L. sunt binevenite pentru ca ne aduc mai multa claritate.

Atunci cand vrem sa comunicam, avem tendinta de multe ori de a reprima ceea ce nu ne convine si acumulam in zona gatului multe emotii nespuse si nemanifestate, numai din dorinta de a nu isca cearta, de a nu supara sau de a nu deranja.

Timpul trece si cumva, ne obisnuim sa nu vorbim despre ce ne apasa si ajungem sa credem ca acest comportament face parte din normalitate – nu spunem ceea ce simtim – gandind acesta ca un mod de ne proteja de nefericire.

Comunicarea este benefica pentru ca spunand cum ne simtim si ce ne dorim in contextul care ne-a suparat, ne eliberam astfel de stari impovaratoare si putem privi cu mai multa incredere o alta perspectiva a vietii noastre.

Copyright © Reteaua Medicala: Articolul se afla sub protectia drepturilor de autor.