De cand incepem sa ne ingrijim pielea? Ce factor de protecție trebuie sa aiba crema pentru plaja? Dar… trebuie sa o folosim doar la plaja? Ce e bine sa folosim: cosmeticele sau dermatocosmeticele? Cum trebuie hidratata pielea bebelușilor? Ce ne facem cu parul și cu unghiile? Pana unde putem sa le agresam? Ce diferența este intre felul in care se ingrijește pielea unei femei și cea a unui barbat… Cat și cum a evoluat medicina, cat și cum ne poate ajuta și, iarași, cand și cum apelam la “leacurile babești”? Și, o alta intrebare fundamentala: cum trebuie sa fie un medic din Romania de astazi? Cum trebuie el “crescut”?

La acestea și la multe alte intrebari și nedumeriri a rapsuns zilele trecut conferențiar dr. Daciana Elena Branișteanu, profesor la UMF “Gr. T. Popa” Iași, in cadrul unui workshop dedicat dermatocosmetologiei. Dr. Branișteanu este titular al Cursului de Dermatologie și Venerologie la Facultatea de Medicina a Universitații “Gr. T. Popa” Iași, Conf. Dr. Daciana Elena Branișteanu este membru in Comitetul de Conducere al Societații Romane de Dermatologie și in reputate instituții medicale. Domnia sa, un specialist indragostit de meserie, cu o prezența absolut agreabila și un foarte bun comunicator, este și cea care a venit cu ideea inființarii manifestarii științifice “Primavara Dermatologica Ieșeana”. Un eveniment național, aflat la cea de-a 3 a ediție, dar cu o importanta și onoranta participare internaționala.

Ca sa nu va lasam sa așteptați prea mult, incercam sa facem o mica “lecție” de ingrijire a pielii, dupa ce am ascultat cu mare interes raspunsurile doamnei doctor Branișteanu.

Pielea trebuie ingrijita inca din perioada intrauterina. Apoi, pielea, o dam cu creme (dermatocosmetice, evident) inca din prima zi de viața și pana in ultima zi a vieții noastre. Orice crema am folosi, chiar din seria dermatocosmeticelor, e bine sa fie schimbata la 3 luni, pentru ca altfel inteevine un fel de obișnuința a organismului și acesta nu mai reacționeaza la produșii activi din acea crema așa cum ne-am aștepta sau așa cum este scris pe prospect. Trebuie reținut ca atunci cand ai o problema dermatologica, nicodata nu pui laolalta cosmeticele cu ermatocosmeticele, și, bine ințeles, ceri sfatul medicului.

Crema de protecție solara nu o folosești numai cand mergi la plaja, ci de cum incepe sezonul cu soare mult și puternic, iar factorul de protecție trebuie sa fie foarte mare. Pentru fundulețul bebelușului, așa și sapunul sunt sfinte, iar pentru regenerarea pielii dumneavoastra medicul ne spune clar: dormiți intre orele 22:00 și 24:00.

 „Primavara Dermatologica Ieșeana” se desfașoara in perioada 3-5 aprilie 2014, la Biblioteca Centrala Universitara „Mihai Eminescu” din Iași. Ca și in cazul primelor doua ediții, vor fi: cursuri, workshop-uri și prelegeri susținute de lectori de elita.

Evenimentul este organizat de Asociația Dermatologilor din Moldova, sub egida Universitații de Medicina și Farmacie “Gr. T. Popa” Iași și a Colegiului Medicilor din Romania. Președintele Comitetului de Organizare este conf. dr. Daciana Elena Branișteanu. Președinții de onoare ai manifestarii sunt profesor emerit dr. Andrew Nicolaides, prof. Dr. Vasile Astarastoae și profesor dr. Adrian Streinu-Cercel.

„Primavara Dermatologica Ieșeana” se va bucura de o prezența internaționala de excepție, iar caracterul interdisciplinar al manifestarii va fi valorificat prin intalnirea specialiștilor dintr-o varietate de arii de interes: dermato-venerologie, chirurgie vasculara, chirurgie plastica și reconstructiva, oftalmologie, pediatrie, medicina dentara, alergologie, gastroenterologie, anatomie patologica, nutrigenetica, flebologie și așa mai departe.

“Aceste veniment este un dialog, unde vin cei mai buni din domeniu. In ceea ce privește medicii, nu poți schimba mentalitatea tagmei medicale decat incepand din timp, din facultate. Eu ma opun migrarii medicilor. S-au schimbat multe și la noi.” a incheiat doamna conferențiar dr. Daciana Elena Branișteanu intalnirea, de la București, cu ziariștii.