Valoarea euro urmeaza de cateva luni o traiectorie descendenta in raport cu dolarul, se apropie de pragul de 1,20, insa aceasta situatie ar putea salva uniunea monetara, considera unii dintre specialistii Commerzbank.

“Euforia de la sfarsitul summitului european de la sfarsitul lunii iunie s-a transformat in scepticism privind soarta monedei unice si euro se afla acum sub o presiune mai puternica din partea altor monede decat in urma cu doua saptamani”, explica surse din cadrul Commerzbank, potrivit AFP, scrie Agerpres. Cursul euro a crescut pentru o scurta perioada de timp dupa anuntul liderilor europeni privind aplicarea pana la sfarsitul anului a unui mecanism care sa permita o recapitalizare directa a bancilor, in anumite conditii, prin intermediul Fondului de ajutorare pentru stabilitate financiara (FESF) si al Mecanismului European de Stabilitate (MES). In fata unor preocupari sporite privind sanatatea sectorului bancar in Spania, a economiei spaniole, dar si a Italiei,euro s-a depreciat cu 4 puncte in raport cu dolarul american, ajungand vineri la 1,2163 dolari, cel mai slab nivel dupa 29 iunie 2010.

“Piata anticipeaza o cadere a euro sub pragul de 1,20 dolari”, afirma Kathleen Brooks, analist la Forex.com. Pentru unii experti aceasta veste nu este neaparat una foarte proasta. “Pare evident ca un euro puternic devalorizat ar putea permite de fapt salvarea lui”, sustin specialisti ai bancii americane Merrill Lynch. Ei sustin ca o depreciere semnificativa a euro in raport cu dolarul ar permite compensarea unei mari parti a pierderilor provocate de scaderea competitivitatii unor tari precum Italia in comparatie cu SUA.

Devalorizarea euro ar permite in principal consolidarea competitivitatii exporturilor in doua din cele mai mari economii ale zonei euro: Germania si Franta si ar fi un veritabil balon de oxigen pentru relansarea economica a ambelor tari.

O scadere cu 10% a cursului de schimb al monedei europene unice in raport cu alte devize, nu doar cu dolarul, ar insemna in fapt o crestere economica de 0,7 puncte in zona euro. Aceasta posibilitate nu trebuie insa supraestimata, tinand cont de faptul ca efectele intr-o astfel de situatie se resimt in cel putin sase luni, a declarat pentru AFP Michel Martinez, economist sef pentru zona euro al Societe Generale.