De-a lungul anilor, multe miscari artistice au fost dezvoltate de artisti celebri, care si-au dezvoltat si extins modurile de a face arta. In zilele noastre, avem acces la foarte multe stiluri din foarte multe miscari.

Un astfel de tip, miscarea de arta Purism, este o miscare care a avut loc de la sfarsitul Primului Razboi Mondial in 1918 pana in 1925. Aceasta miscare de arta a influentat foarte mult operele de arta si arhitectura franceze si a existat ca o modalitate de a repara daunele suferite de arta. in Franta ca urmare a razboiului mondial.

Deci, scopul aici este de a pune intrebarea: ce este miscarea artistica Purism?

O variatie a miscarii cubism, Purismul a fost o miscare condusa de Amedee Ozenfant si Charles Edouard Jeanneret, altfel cunoscut sub numele de Le Corbusier. Jeanneret s-a mutat in Franta in 1917, unde scopul sau final a fost sa devina arhitect si pictor.

Dupa ce s-a imprietenit, Jeanneret a descoperit ca Ozenfant a curatat o revista de arta si moda numita L’Elan, unde a dezvoltat cuvantul Purism, cuvant pe care l-a folosit pentru a descrie un stil de arta curat si ordonat. Lucrand impreuna, cei doi au dezvoltat-o ​​apoi intr-o miscare.

Pentru a deveni principalul si principalul sustinator al miscarii purismului, Jeanneret a decis ca era necesara schimbarea numelui. Acest nume ar fi avut rezonanta la multi oameni din Franta, unde ar fi fost amintiti artisti populari din trecut precum Le Douanier Rousseau.

Astfel, s-a nascut Le Corbusier, derivat dintr-un stramos al lui Jeanneret.

Deci, ce este miscarea de arta purism? Perechea de artisti l-a definit ca venind dupa cubism si, ca atare, s-a bazat pe forma, dar a reusit si sa se indeparteze de natura haotica si ruptura cubismului care a dominat atat de des picturile.

Miscarea de Arta Purism

In special dupa sfarsitul Primului Razboi Mondial, purismul s-a dovedit a reprezenta ordinea, integralitatea, echilibrul si claritatea in lucrari, foarte asemanator cu perioadele de arta clasica.

Suprafetele metalice ale masinilor si coloanele arhitecturii au fost afisate in forme geometrice simple si sunt considerate o respingere a impodobirii vazute in multe lucrari si o respingere a notiunii inerente de frumusete de la inceputul secolului al XX-lea. 

Acest lucru se vede cel mai bine in prima expozitie a lui Ozenfant si Le Corbusier din 22 decembrie 1918 pana in 11 ianuarie 1919. Alaturi de spectacol, artistii au publicat un document in care explica ideile miscarii, pe care o considerau a fi o indepartare de Idealurile clasice ale cubismului si intr-o expresie artistica mai ordonata si mai logica.

Ferdinand Leger si alti artisti celebri sunt creditati ca s-au alaturat miscarii pentru a slefui si mai mult marginile miscarii cubism. Din 1920 pana in 1925, artistii au produs o revista numita L’Esprit Nouveau, care a servit ca o masina de propaganda pentru miscarea creata de ei.

Din nefericire pentru Le Corbusier, Purism nu a fost foarte profitabil si nu a reusit sa-i castige multi bani. In acelasi timp, munca sa de arhitect s-a stricat si, in cele din urma, a dat faliment. Oricat de mari ar fi fost aceste pierderi, au fost mai putin grave din cauza reputatiei sale in crestere in lumea artei.

Desi s-ar putea sa nu fi fost inca un succes in randul maselor, scrierile lui Le Corbusier in revista pe care el si Ozenfant a fondat-o impreuna l-au facut sa fie un ganditor principal in intreaga lume in sferele designului si arhitecturii.

Designul ordonat, modern si geometric al operelor de arta purism atrage doar anumite grupuri din lumea artei, dar cand designul estetic a fost transferat arhitecturii, intinderea si atractivitatea purismului au devenit si mai puternice.

Locuintele, de exemplu, erau considerate o masina de locuit, ceva ce putea fi produs in masa ca solutie pentru problema locuintelor din Franta dupa razboi.

Chiar si in ciuda problemelor financiare ale lui Le Corbusier si a datoriilor sale, el a devenit unul dintre cei mai buni si mai importanti artisti, designeri si arhitecti ai secolului al XX-lea, toate datorita miscarii sale artistice si rezonantei acesteia cu designul arhitectural. 

Pentru multi dintre noi astazi, ne poate fi dificil sa vedem diferenta dintre formele de arta cubista si purista expuse. Prin urmare, este important si util pentru noi sa punem intrebarea „ce este miscarea artistica Purism?” ca sa putem intelege lucrurile pe care nu le intelegem.

Intr-adevar, influenta purismului este, fara indoiala, peste tot in jurul nostru, acolo unde influenta atat asupra arhitectului, cat si asupra artistului persista. Evaluarea ordinii, a productiei de masa si a influentelor clasice asupra cladirilor, mobilierului si oraselor pe care Le Corbusier si Ozenfant le-au expus in lucrarile lor continua, fara indoiala, sa influenteze lumea noastra de astazi, in arta si arhitectura epocii noastre moderne din secolul al XXI-lea.