Adesea, exista o dezbatere despre diferenta dintre arta moderna si cea contemporana. Arta moderna se refera la arta care a inceput in anii 1880. Arta contemporana descrie lucrarile artistilor care inca traiesc si creeaza opere de arta.

Era operelor de arta contemporana a produs lucrari experimentale care afecteaza o gama mai larga de probleme sociale, economice si politice.

Aceasta idee reflecta problemele care afecteaza lumea de astazi, care sunt sub forma de rasism, globalizare, opresiune, saracie, feminism printre multe altele.

In ultimii 30 de ani, am asistat la o lista tot mai mare de lucrari de arta care aduc constientizarea celor mai importante si urgente probleme. Toate au fost evidentiate de arta video, saloane, design de obiecte, arte grafice si retelele sociale.

Arta Contemporana – Libertatea si Diversitatea Gandurilor

Pe masura ce arta moderna a evoluat incet in arta contemporana, a aparut o miscare cunoscuta sub numele de „expresionism abstract”, care exploreaza procesul de creare a operei de arta mai degraba decat doar continutul si detaliile picturii.

Jackson Pollock, un artist renumit, si-a facut operele de arta mai mult picurand vopsea si mangaind pe panza. Era mai mult despre produsul final. Miscarea a devenit inceputul artei contemporane.

Aceasta schimbare a intervenit pe deplin in anii 1960 si 1970, cand am inceput sa gandim diferit la modul de a crea si de a reflecta asupra artei. Arta modernista precum „expresionismul abstract” a fost foarte ferma in ideea de realism. Si a limitat priceperea creativa a artistului. 

Cu toate acestea, minimalismul, arta conceptuala, arta pop si arta performantei au impins miscarea artistica intr-un mod nou.

Miscarea a luat apoi o multime de forme diferite si distincte. Acestea au fost sub forma de arta video si performanta, care nu au apartinut niciodata galeriilor si spatiilor de arta traditionale, in primul rand.

Cel mai important aspect al artei contemporane nu se gaseste in prezenta fizica a artei, cum ar fi loviturile si culorile pensulei sau marmura stralucitoare de pe sculptura.

Era mai degraba despre impresia vizuala a spectatorului asupra operei de arta. 

Caracteristici distincte ale artei contemporane

Expresia personala

Prin intermediul sculpturilor, picturii si artelor spectacolului, oamenii pot fi inca capabili sa se exprime in timp ce comunica cu publicul. 

Acesta creeaza un canal catre gandurile si ideile artistilor, care este valoros pentru comunicarea si armonia societatii. Unul dintre cele mai mari exemple de citat este  Convergence de Jackson Pollock  – una dintre lucrarile anterioare ale expresionismului abstract si considerata una dintre cele mai bune picturi de actiune realizate vreodata.

Arta abstracta reprezentata de Convergence

Convergence este o pictura uriasa (241,9 x 399,1 cm) si trebuie vazuta in persoana pentru a-i recunoaste maretia. Pictura a fost realizata in timpul Razboiului Rece, o perioada de criza a razboiului si a urmat in randul oamenilor. Libertatea de exprimare a artistului dezvaluie apelul la libertatea de exprimare

Asadar, chiar si pentru cei care au putin sau nu au talent artistic in a crea arta, publicului le este mai usor sa se relationeze cu ei intr-un mod mai bun. 

Valoare estetica

Estetica poate fi un termen subiectiv. Cand vine vorba de arta, unii pot spune ca nu toata arta este frumoasa, ca, de fapt, nu ar trebui sa fie frumoasa, intotdeauna. Ce este frumusetea in arta?

Dintr-o pozitie subiectiva, frumusetea este ceea ce faci din ea, care este preferinta ta, ceea ce cheama inima, sufletul si mintea ta.

Acesta a devenit cel mai mare beneficiu al artei contemporane. De asemenea, a reusit sa evoce cu succes placerea de vizionare a publicului. Desi ceea ce este placut poate depinde de privitor, acest lucru depinde in mare masura de mediul sau stilul utilizat in crearea artei. 

Timp de generatii, aceasta a fost folosita ca o alegere majora de decor atat in ​​locuri private, cat si publice. Este, totusi, accesibil pentru toata lumea, ceea ce duce la interactiuni sociale si schimb de idei.

Placere si inspiratie 

Arta poate aduce relaxare si liniste sufleteasca din ganduri negative si, uneori, furie. Arta ca terapie este o practica activa pentru a aborda fragilitatile psihologice ale mintii noastre. De asemenea, poate duce la reducerea depresiei si a anxietatii, deoarece arta ii ajuta pe oameni sa fie martori si sa absoarba ceea ce vad si apoi sa reflecte asupra ei.

Desi acest lucru s-ar putea aplica unor minti diferite decat altele, este totusi o sursa de inspiratie cu comentariile sale ascutite asupra problemelor lumii. Acest lucru le permite telespectatorilor sa-si schimbe perceptia asupra problemelor sociale si ii face persoane mai bune in societate

Comentarii culturale

Politica, comentariile sociale si cultura pop duc la capacitatea artistului de a-si face cunoscute opiniile publicului. Acest lucru se poate face fie la figurat, fie la propriu – aparent motivul pentru care arta este importanta.

Sub forma de imagini, formele si dialogul pot fi, de asemenea, folosite pentru o piesa mai captivanta. Un exemplu grozav de citat aici este Marat de Vik Muniz , produs in 2008. In cele din urma a devenit parte dintr-o serie numita Pictures of Garbage , care recreeaza lucrari celebre folosind gunoiul colectat din groapa.

Lucrarile lui Muniz sunt considerate a fi arta angajata politic si social. Procesul de producere a acestor lucrari reflecta propaganda subiacenta care striga o voce puternica si o mai mare reprezentare a segmentelor marginalizate ale societatii. Aproape toate formele de arta contemporana contin o multime de detalii si informatii istorice care pot fi vazute doar in cautarile in librarie si pe computer. 

Arta contemporana are, de asemenea, propria istorie. Acestea pot fi sub forma de fapte, date, nume, locuri, obiceiuri, rochii, sentimente, limba si mostenire. 

Acest lucru poate servi si ca o noua cale de a privi inapoi si de a reflecta asupra trecutului si asupra modului in care acesta afecteaza prezentul si viitorul. 

Impingerea limitelor

Estetica este definita pe scurt cu privire la ceea ce face ca ceva calificat sa fie numit arta. Unele opere de arta contemporana ii fac pe oameni sa puna intrebari despre complexitatea lor, iar acest lucru ii face sa se indoiasca de semnificatia lor.

Potrivit multor critici si teoreticieni de arta, opera de arta trebuie privita ca ceea ce este . Actiunile sociale il vad ca fiind format doar din experienta si oamenii care sunt martori. 

Un astfel de exemplu clasic este The Weather Project de Olafur Eliasson – Conform criticilor de arta, ideea este de a satisface masele si are un obiectiv subtil de a atrage un public mai larg in muzee.

Cu efectul indraznet pe care arta contemporana l-a produs in schimbarea opiniilor noastre asupra esteticii, arata ca acesti artisti isi fac treaba bine. 

De la introducerea sa, arta contemporana a parcurs un drum lung in depasirea granitelor artei. Cand publicul vede unul si spune „Este asta arta?”, aceasta este intrebarea la care se asteapta artistul.