Toate comunitatile din judetul Iasi vor avea apa potabila si canalizare, pina in anul 2016, promite presedintele Consiliului Judetean Iasi, [B]Cristian Adomnitei[/B]. Acesta a anuntat demararea [B]procedurilor[/B] pentru un proiect cu [B]fonduri europene de mediu[/B] in valoare de [B]200 milioane euro[/B].

„[I]Până în anul 2016, toate comunităţile Judeţului Iaşi vor beneficia de alimentare cu apă, în conformitate cu cerinţelor Uniunii Europene. De asemenea, cea mai mare parte a comunelor ieșene va avea și o rețea de canalizare. Putem reuşi acest lucru odată cu implementarea POS MEDIU II. Din punctul de vedere al sumelor alocate, este cel mai important proiect finanțat de Uniunea Europeană și realizat vreodată în Judeţul Iaşi[/I]”, a declarat [B]Cristian Adomnitei.[/B]

Lucrarile ar urma sa fie executate in perioada 2015 – 2020, suma estimata pentru judetul Iasi fiind de [B]200 milioane euro[/B]. Beneficiari vor fi aglomerările urbane din Judeţul Iaşi care se încadrează în următoarele condiţii: distanţa dintre localităţi este mai mică de 200 metri sau au o populaţie mai mare de 2.000 de locuitori.

Lista scurtă a investiţiilor preconizate a fi incluse în acest program cuprinde un număr de [B]27[/B] de aglomerări urbane din Judeţul Iaşi, care vor beneficia în principal de lucrări de alimentare cu apă, realizarea unor aducţiuni, construcţia de rezervoare, realizarea de reţele de canalizare sau construcţia de staţii de epurare.

„[I]Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi canalizare în Judeţul Iaşi este proiectul prin care încă o mare parte a locuitorilor Judeţului Iaşi va beneficia de apă şi canalizare la standarde europene. Odată cu acest proiect realizăm noi paşi în îndeplinirea obiectivului de extindere a serviciilor furnizate de societate, în conformitate cu politica de dezvoltare a utilităţilor publice[/I]”, a declarat [B]Ion Toma[/B], directorul Apavital Iasi.

In acest moment, regia de apa are in executie un alt proiect pe fonduri europene, pentru lucrări de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată în cadrul programului POS Mediu I, proiect care a avut o valoare iniţială de 136 milioane de euro şi a inclus 4 aglomerări urbane. Proiectul cuprinde un număr de 15 contracte de lucrări şi două contracte de servicii, prin intermediul cărora se realizeză reabilitări de fronturi de captare, extinderi şi reabilitări de conducte de aducţiune, extinderi şi reabilitări de reţele de distribuţie, realizare de rezervoare noi şi reabilitări, staţii de pompare şi hidrofoare noi, extinderi şi reabilitări de reţele de canalizare, reabilitări colectoare, construcţii staţii de epurare noi şi reabilitarea celor existente.