Cotidianul sustine ca lupta pentru conducerea viitoarei regiuni Nord – Est a fost deja transata. Regiunea Moldova, asa cum a inceput sa fie numita, va fi formata din judetele Iasi, Botosani, Suceava, Neamt, Vaslui, Bacau. [B]Capitala regiunii va fi la Iasi[/B], iar [B]guvernator[/B] (sau presedinte) va fi numit primarul [B]Gheorghe Nichita[/B], vicepresedinte PSD. Acesta ar face tandem cu liberalul [B]Romeo Stavarache[/B], care ar urma sa fie numit [B]prefectul regiunii[/B].

Cel mai probabil scenariu pentru şefia regiunii este un [B]tandem Gheorghe Nichita – Romeo Stavarache[/B], primul venind în USL de pe filiera PSD, iar al doilea fiind membru PNL, scrie Adevarul.

[B]Primarul Iaşului ar urma să fie[/B] [B]preşedintele regiunii[/B], în timp ce [B]Stavarache, primarul Bacăului, va ocupa funcţia de prefect[/B]. România va avea conform proiectului de regionalizare doar opt prefecţi regionali, reprezentarea la nivel de judeţ fiind asigurată de un subprefect.

Oferta ar fi fost făcută la nivel central, în condiţiile în care Stavarache face presiuni intense să obţină sprijinul PNL pentru a-l contracandida pe Nichita la şefia regiunii, spun surse din interiorul partidului. Primarul Bacăului ar fi, de altfel, unul din favoriţii lui Crin Antonescu. Liberalii se feresc să comenteze informaţia, însă dau asigurări că Nichita “nu va alerga de unul singur în USL pentru şefia regiunii“.

[B]Nichita isi pregateste deja succesorul la Primaria Iasi[/B]

In caz de vacantare a functiei de primar, prin numirea lui Nichita in functia de presedinte / guvernator de regiune, automat interimatul este asigurat de catre unul dintre cei doi viceprimari: social-democratul Mihai Chirica sau liberalul Marius Danga. [B]In termen de 90 de zile ar urma sa fie organizate alegeri pentru functia de primar[/B].

Mutarea politica previzibila este anticipata si de ascensiunea fostului director tehnic [B]Mihai Chirica[/B] in politica locala. Chirica s-a inscris in anul 2012 in PSD, fiind ales [B]consilier local[/B], pentru a putea fi apoi votat [B]viceprimar[/B]. In paralel, Mihai Chirica si-a anuntat intentia de a candida la functia de [B]presedinte al organizatiei municipale PSD Iasi[/B].