Ei spun ca despartirea este grea. Incheierea unei relatii cu un partener este destul de greu; dar  ai incercat vreodata sa inchei o prietenie, stii cat de imposibil se simte. Aveti atat de multa istorie intre voi doi, de multe ori se simte mai usor sa ramai intr-o prietenie toxica – suportand dramatismul, concurenta si situatiile nesanatoase – pentru ca va este teama de modul in care ar putea reactiona prietena ta sau de faptul ca ea iti poate impartasi secretele.

Daca ai o prietenie toxica sit e simti din ce in ce mai rau, dar nu stii cum sa-i pui capat, citeste aici

1. Accepta realitatea

Primul pas pentru a pune capat unei prietenii nesanatoase este sa recunosti adevarul despre prietena ta toxica si sa nu mai justifici si sa rationalizezi comportamentele ei. Realizeaza ca nu-ti poti schimba prietena toxica sau comportamentul ei, asa ca iti poti schimba propriul comportament. Modul in care reactionezi si raspunzi la comportamentul prietenei tale este foarte important. Daca ti-ai cerut scuze pentru tratamentul ei rau in trecut, este timpul sa te opresti. Prietenia este o alegere si nu trebuie sa continui sa petreci timp cu cineva care nu este bun pentru tine.

2. Fii clara cu intentiile tale

Desi poate parea descurajant, spune-i imediat ca intentionezi sa-ti inchei prietenia, oricat de greu ar parea. Fie ca te crede sau nu este irelevant. Poate fi nevoie de mai multe incercari pentru a pune capat unei prietenii toxice, dar daca scopul tau este sa elimini negativitatea din viata ta, continua sa incerci pana cand vei avea success. Este important sa folosesti declaratiile ,,Eu” si sa anunti prietenei tale ca decizia a fost luata. Din moment ce exista probabil o multime de istorie intre tine si prietena tau, ii datorezi sa-i spui ca vei face un pas inapoi.

3. Identifica-ti rolul in relatie de prietenie

Arunca o privire in oglinda si recunoaste-ti propriile comportamente nesanatoase. Prietena ta poate fi toxica, dar trebuie doi ca sa danseze tango. Uneori este dificil sa-ti vezi propriile defecte, deoarece nu poti trece de durere, durerea sau furia pe care le-ai simtit. Recunoasterea defectelor si a rolului tau in aspectele negative ale relatiei va face mai usoara identificarea si corectarea acestor tipare, astfel incat acestea sa nu se infiltreze in alte relatii.

4. Alege o modalitate de a  pune capat

Pe baza circumstantelor individuale, decide cum doresti sa inchei prietenia. Asteapta-te ca sfarsitul prieteniei tale sa fie dureroasa. S-ar putea chiar sa iti fie dor de fosta ta prietena uneori, dar este important sa te tii de cuvant. Daca te clatini cu incheierea prieteniei, prietena ta nu te va lua in serios. Daca o vezi cu alte femei din Iasi, cu care se imprieteneste, las-o, poate prietenia noua o va schimba. Poate si-a facut cont pe site-ul pe matrimoniale, poate curand va avea o relatie. Orice i s-ar intampla nou, ei sau tie, trebuie sa te tii de cuvant. Poate incerci si tu ceva nou, sa-ti faci cont pe matrimoniale si sa intalnesti un barbat care iti va fi noul tau iubit si prieten. Alege modalitatea si pune capat prieteniei toxice.

5. Iarta

Iarta-ti prietena toxica, fie in fata ei, fie in inima ta. Trebuie sa ai iertare pentru a da drumul in cele din urma. Trebuie sa gasesti in inima ta sa o ierti pentru orice simti ca ti-a facut. Iertarea este cheia propriei tale vindecari personale. Iertarea fostei tale prietene nu inseamna sa uiti ce s-a intamplat, dar te va impiedica sa te opresti mai mult asupra durerii tale sau asupra dramei ei.

6. Ofera-ti timp sa te intristezi

Permite-ti timp sa te intristezi dupa pierderea unei prietenii. Sa te simti trista sau suparata este complet natural. Durata de timp a unei persoane pentru a se intrista este foarte personala. Trebuie sa te familiarizezi cu pasii de durere, sa-i intelegi si apoi te vei simti usurata.