1. Mixul de otet

Un truc vechi cunoscut de catre batrani este igienizarea hainelor cu otet. Astfel, inainte de prima spalare a hainelor, chiar inainte de a fi purtate, toate articolele din aceeasi sfera a culorilor vor fi inmuiate in apa rece cu otet. Otetul are capacitatea de a fixa culorile in tesaturi astfel incat hainele care au fost colorate cu culori de o calitate inferioara isi vor fixa nuanta mai bine in tesaturi si in acest mod se va preveni si transferul acestora pe piele. Nu-ti fa griji! Mirosul de otet nu se va pastra in haine, ci va ajuta in acelasi timp la catifelarea tesaturilor. Ulterior, de fiecare data cand iti vei spala hainele la masina de spalat, poti adauga un mic capac de otet pentru a pastra culorile in continuare.

2. Foloseste detergent pentru tesaturi colorate

Formulele de detergent concepute special pentru hainele si tesaturile colorate au capacitatea de a pastra culorile mai bine si de a preveni deteriorarea datorita superficialitatii cu care acestea curata hainele. Nu este un lucru rau! Pentru petele si murdaria dificila exista solutii mai puternice care pot afecta totodata si tesaturile, acesta fiind principalul motiv pentru care, in cazul murdariei zilnice, se folosesc detergenti mai gentili. Inainte de a fi dezamagit ca detergentii pe care-i folosesti nu au puterea de curatare dorita, adu-ti aminte ca formula lor este comceputa special pentru a avea grija de stabilitatea si culoarea tesaturilor.

3. Foloseste temperaturi reduse de spalare 

Chiar daca o temperatura de igienizare ridicata poate oferi performante mai bune impotriva murdariei mai agresive, o temperatura mult prea mare poate duce de asemenea la decolorarea tesaturilor. De aceea, nu este important doar spalarea hainelor cu un detergent potrivit, ci si la temperatura ideala. Pentru asta te poate ajuta masina ta de spalat care vine cu multiple functii si programe de spalare dedicate, in functie de totalitatea tesaturilor disponibile si pe care le poti avea in garderoba.

Acesti pasi pot fi aplicati oricand pe perioada utilizarii si a igienizarii hainelor. Insa, trebuie sa stii ca, tesaturile realizate cu vopsea de o calitate inferioara isi pot pierde din culori în ciuda tuturor eforturilor depuse. Mai predispuse la acest fapt sunt tesaturile sintetice, dar se poate intampla si la tesaturile din fibre naturale. Poti reface culorile ducand hainele la o vopsitorie care lucreaza cu vopsele de calitate sau poti facilita procesul de indepartare a pigmentilor de calitate proasta pentru a-ti personaliza ulterior hainele si tesaturile intr-un mod dorit de tine, fara grija de a te pata atunci cand pasesti in multime.