Statistici recente demonstreaza faptul ca adolescentii de azi sunt din ce in ce mai putin interesati de scoala. Lipsa perspectivelor post absolvire, sistemul de invatamant invechit, societatea, stilul de viata, personalitatea noii generatii, profesorii nepregatiti. Sute de argumente care duc la aceeasi concluzie, vizibila dincolo de studiile sociologice sau de dezbaterile de la TV: adolescentilor nu le mai place scoala. Nu o mai considera utila, nu ii mai intereseaza. Nu le mai pasa.

Desigur, realitatea nu e atat de intunecata precum pare. Acolo, undeva, in marea de adolescenti nepasatori, imobili scolar, mai sunt si cativa care invata, care iau note bune, care merg la scoala pentru a deveni mai buni. Si numarul lor e mai mare decat pare la  prima vedere. Daca te regasesti intre acei tineri care aleg sa placa in loc sa fie indiferenti, sa caute frumosul ascuns sub coperta plictisitoare in loc sa se planga, sa aiba o pasiune in loc sa treaca neinteresa(n)ti prin adolescenta, atunci te numeri printre cititorii tinta ai acestui articol. Pune la bataie materia ta preferata de la scoala si afla cum sa o transformi intr-un hobby de viitor.  

Descopera ceea ce iti place sa inveti!  

De ce mergem la scoala? Raspunsul clasic ar fi: sa invatam. Raspunsul cel mai frecvent: pentru ca ne obliga parintii. Dar cum ar suna raspunsul: pentru ca ne place?

E adevarat, sistemul nostru de invatamant pare a fi construit special pentru a incuraja dezinteresul adolescentilor. Majoritatea profilor abia asteapta sa termine orele, nu incearca sa starneasca atentia si nu dau doi bani pe opiniile elevilor. Nimeni nu ne garanteaza ca vom avea succes, vom reusi intr-o cariera, vom fi macar mai fericiti. Nu exista un sistem de recompense bine pus la punct, bursele sunt aproape inexistente si notele nu mai intereseaza pe nimeni.

In conditiile de fata, te poate cineva acuza ca preferi sa iti faci unghiile in ultima banca decat sa iesi la tabla la mate, sa rezolvi o ecuatie care oricum nu iti va folosi? Sa asculti la casti ultimul hit al lui Lady Gaga in loc sa o asculti pe profa de economie cum recita plictisita aceeasi lectie pe care o vinde de ani buni? Sa schimbi biletele cu colega de banca despre party-ul de aseara in loc sa te plictiseasca povestea de iubire dintre Felix si Otilia?

Inca de cand, ca bebe, scuipam prima gura de mar cu biscuite, incepem sa facem alegeri. Alegeri care ne definesc, care ne prefigureaza drumul in viata, care ne vor construi ca indivizi. Sunt alegeri mici si alegeri colosale. Dar niciodata alegeri lipsite de importanta. Si, iti place sau nu, alegerea de a chiuli de la engleza ca sa bei o cafea     intr-un bar va spune ceva despre tine, candva, intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat.

Poate, totusi, in orarul tau s-a strecurat o materie care ti-a trezit suficient de mult interesul incat sa lasi orice preocupari deoparte si sa alegi ca pentru 50 de minute sa il asculti pe prof vorbind despre ea. Sau chiar proful ti-a atras atentia, poate e charismatic, poate explica bine sau poate isi iubeste indeajuns de mult materia incat te-a convins si pe tine ca merita. Poate ca e meseria parintilor tai, ai crescut cu ea. Poate e pur si simplu o descoperire personala. Important e ca iti place si ca doresti sa o inveti.