Renasterea a fost o perioada din istoria europeana din secolul al XIV-lea pana in secolul al XVII-lea. In primul rand, miscarea a inceput ca o miscare culturala in Italia si apoi s-a extins in partile mai mari ale Europei. Iata o lista cu 25 de cele mai faimoase picturi renascentiste.

Buna Vestire de Leonardo Da Vinci

Faimosul tablou renascentist Buna Vestire de Leonardo Da Vinci

Buna Vestire este un tablou realizat de Leonardo Da Vinci intre 1472 si 1475. In acest tablou, scena infatiseaza ingerul in stanga, Fecioara in dreapta (Maria) si un pupitru intre ele. Poate fi vizualizat la Galeria Uffizi din Florenta, Italia.

Doni Tondo de Michelangelo Buonarroti

Doni Tondo de Michelangelo Buonarroti

Doni Tondo este un tablou celebru produs de Michelangelo Buonarroti intre 1506 si 1507. Acest tablou este numit si „Sfanta Familie”. Se crede ca acest tablou a fost inspirat de Leonardo da Vinci, Fecioara cu Pruncul cu Sfanta Ana.

Adormirea Maicii Domnului de catre Tizian

Faimosul tablou renascentist Adormirea Maicii Domnului de Titian
Adormirea Maicii Domnului este o pictura de mari dimensiuni realizata de Tizian intre 1516 si 1518. Tizian a impartit lucrarea in trei sectiuni Superioara, mijlocie si inferioara. Acest tablou poate fi vizualizat la Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari, Venetia.

Fecioara Stancilor de Leonardo da Vinci

Faimosul tablou renascentist Fecioara Stancilor de Leonardo da Vinci

Fecioara din Stanci este un tablou realizat de Leonardo da Vinci intre 1483 si 1486. ​​Acest tablou infatiseaza Madona si Pruncul Isus cu pruncul Ioan Botezatorul si un inger pe o destinatie stancoasa. Acesta poate fi vizionat la Luvru din Paris.

Inmormantarea lui Hristos de Caravaggio

Faimosul tablou renascentist Inmormantarea lui Hristos de Caravaggio

Inmormantarea lui Hristos este un tablou realizat de Caravaggio intre 1603 si 1604. In acest tablou, doi barbati poarta trupul lui Hristos identificat ca Ioan Evanghelistul si Nicodim. Lucrarea poate fi vizionata la Pinacoteca Vaticana din Vatican.

Diana si Actaeon de Titian

Faimosul tablou renascentist Diana si Actaeon de Titian

Diana si Actaeon este un tablou realizat de Tizian intre 1556 si 1559. Artistul italian a produs sapte mitologii mari in panza intre 1549 si 1562 pentru regele Filip al II-lea al Spaniei. Lucrarea poate fi vizionata la National Gallery din Londra.

Venus din Urbino de Titian

Faimosul tablou renascentist Venus din Urbino de Titian

Venus din Urbino este o pictura realizata de Titian in 1538. Pictorul italian infatiseaza o tanara nuda care aminteste obligatiile ei conjugale de ceea ce ar trebui sa indeplineasca fata de sotul ei. Lucrarea poate fi vizualizata la Galleria degli Uffizi din Florenta.

Cina cea de Taina de Leonardo da Vinci

Cina cea de Taina de Leonardo da Vinci

Cina cea de Taina este un tablou faimos renascentist produs de Leonardo da Vinci intre 1495 si 1498. Pictura a fost comandata de Ludovico Sforza Il Moro, Duce de Milano si patron al artistilor. Poate fi vizionat la Manastirea Santa Maria delle Grazie, Milano, Italia.

Mona Lisa de Leonardo da Vinci

Faimosul tablou renascentist Mona Lisa de Leonardo da Vinci

Mona Lisa este un tablou produs de Leonardo Da Vinci in jurul anului 1504. Subiectul picturii este Lisa Gherardini, al carei sot bogat Francesco Del Giocondo a comandat lucrarea. Acest tablou al artistului italian poate fi vazut la Muzeul Luvru, Paris.

Bacchus si Ariadna de Titian

Faimosul tablou renascentist Bacchus si Ariadna de Titian

Bacchus si Ariadna este un tablou realizat de Titian intre 1522 si 1523. Pictura prezinta povestea Ariadnei, fiica regelui Menos al Cretei, care a fost lasata pe insula de iubitul ei, Tezeu. Acest tablou poate fi vizionat la National Gallery, Londra.

Nasterea lui Venus de Sandro Botticelli

Faimosul tablou renascentist Nasterea lui Venus de Sandro Botticelli

Nasterea lui Venus este o pictura realizata de Sandro Botticelli in anii 1480. Presupunerea este ca pictura a fost comandata de un membru al familiei Medici, pentru peretii dormitorului. Lucrarea poate fi vizualizata la Galeria Uffizi, Florenta, Italia.

Madonna Sixtina de Rafael

Faimosul tablou renascentist Madona Sixtina de Rafael

Madona Sixtina este o pictura realizata de Rafael in 1512. In aceasta pictura, Madona tinea in mana Pruncul Hristos, iar Sfantul Sixtus se uita cu umilinta la Madona in timp ce cu mana dreapta indreptata in sus.

Scoala din Atena de Raffaello Sanzio

Faimoasa pictura renascentista Scoala din Atena de Raffaello Sanzio

Scoala din Atena este un tablou produs de Raffaello Sanzio intre 1509 si 1511. Acest tablou ii infatiseaza pe toti cei mai mari oameni de stiinta, filozofi si matematicieni care s-au adunat pentru a-si impartasi ideile si a invata unii de la altii.

Fecioara cu Pruncul cu Sfanta Ana de Leonardo Da Vinci

Faimosul tablou renascentist Fecioara cu Pruncul cu Sfanta Ana de Leonardo Da Vinci

Fecioara si Pruncul cu Sfanta Ana este un tablou realizat de Leonardo Da Vinci in jurul anului 1503. In acest tablou, artistul italian o infatiseaza pe Sfanta Ana, fiica ei Fecioara Maria si pruncul Isus. Acest tablou poate fi vizionat la Luvru din Paris.

Portret Arnolfini de Jan van Eyck

Faimosul tablou renascentist Portret Arnolfini de Jan van Eyck

Portretul Arnolfini este un tablou produs de Jan van Eyck in 1434. Este cunoscut si sub numele de Nunta Arnolfini, Casatoria Arnolfini, Portretul lui Giovanni Arnolfini si al sotiei sale. Tabloul poate fi vizionat la National Gallery, Londra.

Botezul lui Hristos de Andrea del Verrocchio

Faimosul tablou renascentist Botezul lui Hristos de Andrea del Verrocchio

Botezul lui Hristos este o pictura faimoasa renascentist produsa de Andrea del Verrocchio in 1475. In aceasta pictura, imaginea infatiseaza Botezul lui Isus de catre Ioan Botezatorul, asa cum este consemnat in Evangheliile biblice dupa Matei, Marcu si Luca. Acest tablou poate fi vazut la Galeria Uffizi din Florenta.

Gradina deliciilor pamantesti de Hieronymus Bosch

Faimosul tablou renascentist Gradina deliciilor pamantesti de Hieronymus Bosch

Gradina deliciilor pamantesti de Hieronymus Bosch

Gradina deliciilor pamantesti este un tablou realizat de Hieronymus Bosch intre 1490 si 1510. Multi istorici de arta interpreteaza frecvent pictura ca pe un avertisment didactic asupra pericolelor ispitelor vietii. Pictura poate fi vazuta la Museo del Prado din Madrid.

Doamna cu hermina de Leonardo da Vinci

Faimosul tablou renascentist Doamna cu hermina de Leonardo da Vinci

Doamna cu hermina este un tablou realizat de Leonardo da Vinci intre 1489 si 1490. Leonardo a fost in slujba ducelui, iar subiectul portretului este Cecilia Gallerani, pictat pe vremea cand era amanta lui Ludovico Sforza, duce de Milano.

Flagelarea lui Hristos de Piero della Francesca

Faimosul tablou renascentist Flagelation of Christ de Piero della Francesca

Flagellation of Christ este o pictura produsa de Piero della Francesca intre 1455 si 1460. Kenneth Clark a plasat aceasta pictura in lista personala a celor mai bune zece picturi si a numit-o cea mai mare pictura mica din lume. Acest tablou poate fi vizionat la Galleria Nazionale delle Marche, Urbino.

Plangerea lui Hristos de Andrea Mantegna

Faimosul tablou renascentist Plangerea lui Hristos de Andrea Mantegna

Plangerea lui Hristos este o pictura realizata de Andrea Mantegna in 1480. Este cunoscuta si sub numele de Plangerea lui Hristos mort sau Hristosul mort. Tabloul poate fi vizionat la Pinacoteca di Brera din Milano.

Adorarea Magilor de Leonardo da Vinci

Faimoasa pictura renascentista Adorarea magilor de Leonardo da Vinci

Adorarea Magilor este un tablou realizat de Leonardo da Vinci in 1481. Comanda acestui tablou a fost dat de calugarii augustinieni din San Donato a Scopeto din Florenta. Acest tablou poate fi vazut la Galeria Uffizi din Florenta.

Portretul unui barbat de Jan van Eyck

Faimoasa pictura renascentista Portretul unui barbat de Jan van Eyck

Portretul unui barbat este o pictura produsa de Jan van Eyck in 1433. Este cunoscuta si sub numele de Portretul unui barbat in turban sau Portretul unui barbat intr-un turban rosu. Tabloul poate fi vizionat la National Gallery din Londra.

Ambasadorii de Hans Holbein cel Tanar

Faimosul tablou renascentist Ambasadorii de Hans Holbein cel Tanar

Ambasadorii este un tablou realizat de Hans Holbein cel Tanar in 1533. Acest tablou a fost creat in perioada Tudor, in acelasi an in care sa nascut Elisabeta I. Tabloul poate fi vizionat la National Gallery din Londra.

Inmormantarea contelui de Orgaz de El Greco

Faimoasa pictura renascentista Inmormantarea contelui de Orgaz de El Greco

Inmormantarea Contelui de Orgaz este un tablou realizat de El Greco in 1586. Acest tablou a fost comandat de Andres Nunez, preotul paroh din Santo Tome, pentru capela laterala a Fecioarei din biserica Santo Tome. Acest tablou poate fi vizualizat la Iglesia de Santo Tome, Toledo, Spania.

Nunta de la Cana de Paolo Veronese

Faimosul tablou renascentist Nunta de la Cana de Paolo Veronese

Nunta de la Cana este un tablou produs de Paolo Veronese in 1563. Acest tablou descrie povestea biblica a Casatorii de la Cana, un banchet de nunta la care Isus transforma apa in vin. Acest tablou poate fi vizionat la Luvru din Paris.