Cubismul a fost o miscare de arta care a schimbat complet fata picturii si sculpturii europene si a starnit miscari similare in muzica, literatura si arhitectura. A fost considerata miscarea artistica cu cel mai mare nivel de influenta asupra artei moderne. Acest articol prezinta cele mai faimoase 20 de picturi despre arta cubismului.

De multe ori, cand oamenii iau in considerare conceptul de cubism, este aproape intotdeauna in general in ceea ce priveste pictura, dar veti descoperi ca una dintre cele mai interesante manifestari ale cubismului a avut loc in Cehoslovacia intre 1911-1914 si a cuprins sculptura, mobilierul si cladirile, multe dintre care sunt inca in vigoare.

Pahar de bere si carti de joc de Juan Gris

Pahar de bere si carti de joc este un tablou produs de Juan Gris in 1913. In acest tablou, Juan foloseste un model de benzi verticale care da iluzia unei beri. Pictura poate fi vazuta la Muzeul de Arta Columbus din Ohio.

Portretul lui Paul Picasso de John Gray

Arta cubismului descrisa de Portretul lui Pablo Picasso

Portretul lui Pablo Picasso este un tablou produs de Juan Gris in 1912. Gris ii intalneste pe Pablo Picasso si Georges Braque la Paris si, dupa sase ani de lucru cu acestia, a fost in sfarsit identificat drept artistul cubist. Dimensiunile tabloului sunt 93,3 x 74,4 cm.

Arlechin cu chitara de Juan Gris

Arta cubismului descrisa de Arlechin cu o chitara

Arlechin cu chitara este o pictura produsa de Juan Gris in 1917. Arlechinul a fost un personaj popular, un smecher in cubism in comedia italiana in timpul secolului al XVI-lea. Artistului ii placea foarte mult subiectul sa picteze. Dimensiunile tabloului sunt 100,3 × 65,1 cm.

Les Demoiselles d’Avignon de Pablo Picasso

Arta cubismului descrisa de Les Demoiselles d'Avignon

Les Demoiselles d’Avignon este un tablou produs de Pablo Picasso in 1907. Titlul inseamna Doamnele din Avignon, iar titlul original al acestei picturi a fost Bordelul din Avignon. Artista spaniola infatiseaza cinci prostituate nude.

Omul cu chitara de Georges Braque

Arta cubismului descrisa de Omul cu chitara

Omul cu chitara este un tablou produs de Georges Braque in 1912. Lucrarea descrisa in acest tablou se numeste in general Cubism analitic. Artistul a folosit cuie si franghii pentru a reda un barbat care canta la chitara. Dimensiunea tabloului este de 116,2 x 80,9 cm.

Femeia care plange de Pablo Picasso

Arta cubismului descrisa de Femeia care plange

Femeia care plange este un tablou produs de Pablo Picasso in 1937. Artistul spaniol a revazut tema acestui tablou de multe ori in acel an. Tabloul poate fi vizionat la Tate Modern din Londra.

Fata inaintea oglinzii de Pablo Picasso

Arta cubismului descrisa de Girl before a Mirror

Girl before a Mirror este un tablou produs de Pablo Picasso in 1932. Acest tablou este cunoscut pe scara larga ca fiind capodopera lui Picasso si interpretarea fetei si a iubitului ei. Fata din acest tablou este infatisata de sotia lui Pablo.

Nud coborand o scara, nr. 2 de Marcel Duchamp

Arta cubismului descrisa de Nud coborand o scara, nr. 2

Nud coborand o scara, nr. 2 este un tablou produs de Marcel Duchamp in 1912. Lucrarea din acest tablou este recunoscuta pe scara larga si considerata clasicul modernist. Acest tablou poate fi vizualizat la Muzeul de Arta din Philadelphia din Philadelphia.

Vioara si sfesnic de Georges Braque

Arta cubismului descrisa de vioara si sfesnic

Vioara si sfesnic este o pictura produsa de Georges Braque in 1910. Stilul acestei picturi se numeste Cubism analitic care a fost stapanit impreuna de Braque si Picasso. Acest tablou creeaza o iluzie in mintea privitorilor.

Femeie cu chitara de Georges Braque

Arta cubismului descrisa de Woman with a Guitar

Woman with a Guitar este un tablou produs de Georges Braque in 1913. Braque creeaza elemente vizuale unice, iar textele au fost folosite de artisti precum Braque si Picasso pentru a da un anumit sens. Acesta este un tablou foarte mare cu dimensiunile 130 cm pe 73 cm.

Femeia cu Phlox de Albert Gleizes

Arta cubismului descrisa de La Femme aux Phlox

La Femme aux Phlox este un tablou produs de Albert Gleizes in 1910. Este cunoscut si sub numele de Woman with Phlox sau Woman with Flowers. Pictura poate fi vazuta la Muzeul de Arte Frumoase din Houston.

Cosul cu mere de Paul Cezanne

Arta cubismului descrisa de Cosul cu mere

Cosul cu mere este un tablou realizat de Paul Cezanne in 1895. Se stie ca are o perspectiva disjunsa. In acest tablou, sunt prezentate o sticla, un cos inclinat plin cu mere si biscuiti plasa si mere intinse pe masa. Acest tablou poate fi vizualizat la Institutul de Arta din Chicago din Chicago.

Eu si satul de Marc Chagall

Arta cubism infatisata de eu si de sat

Eu si satul este un tablou realizat de Marc Chagall in 1911. In acest tablou, artistul ruso-francez a pictat multe imagini suprapuse intr-un spatiu continuu. Poate fi vizionat la Muzeul de Arta Moderna din New York.

Dora Maar au Chat de Pablo Picasso

Arta cubismului descrisa de Dora Maar au Chat

Dora Maar au Chat este un tablou produs de Pablo Picasso in 1941. In acest tablou, artista spaniola o infatisase pe Dora Maar stand pe un scaun si o palarie mica pe ea. Se crede ca Dora Maar a fost iubitoarea artistului.

Vioara si tabla de sah de Juan Gris

Arta cubismului descrisa de vioara si tabla de sah

Vioara si tabla de dam este o pictura produsa de Juan Gris in 1913. Acest tablou descrie calitatea lui Gris, iar vizitatorul a trebuit sa acorde o atentie deosebita acestuia. Dimensiunea tabloului este de 100 x 65 cm.

Ma Jolie de Pablo Picasso

Arta cubismului descrisa de Ma Jolie

Ma Jolie este un tablou produs de Pablo Picasso intre 1911 si 1912. Ma Jolie inseamna Fata mea draguta. Acesta a fost un numar muzical interpretat la o sala muzicala pe care artistul s-a inspirat sa-l picteze si el. Dimensiunea tabloului este de 100 x 64,5 cm.

Scaldatorii de Paul Cezanne

Arta cubismului descrisa de The Bathers

The Bathers este un tablou produs de Paul Cezanne intre 1898 si 1905. Cezanne a pictat multe serii de picturi, iar Scaldatorii a fost printre cele mai lungi si mai mari picturi. Acest tablou poate fi vizualizat la Philadelphia Museum of Art din Philadelphia, Statele Unite.

Maya cu papusa de Pablo Picasso

Arta cubismului descrisa de Maya cu Doll

Maya with Doll este un tablou produs de Pablo Picasso in 1938. Un ziar celebru cu numele New York Times descrie aceasta lucrare ca un portret cubist colorat al fiicei lui Picasso. Aceasta este o lucrare excelenta a cubismului.

Acordeonistul de Pablo Picasso

Arta cubismului descrisa de acordeonistul

Acordeonistul este un tablou produs de Pablo Picasso in 1911. In acest tablou, Picasso a descris un barbat care canta la acordeonist. Acest tablou poate fi vizualizat la Muzeul Solomon R. Guggenheim din New York, Statele Unite.

Orasul de Fernand Leger

Arta cubismului descrisa de The City

Orasul este un tablou produs de Fernand Leger in 1919. Pictorul francez a pictat multe persoane ca niste imagini care dau iluzia unui oras. Acest tablou a fost laudat de multi critici. Acest tablou poate fi vizualizat la Muzeul de Arta din Philadelphia din Philadelphia.