Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni, cunoscut si sub numele de Michelangelo, a fost un sculptor, pictor, arhitect si poet italian al Inaltei Renasteri. S-a nascut la 6 martie 1475 la Caprese Michelangelo, Italia si a murit la 18 februarie 1564 la Roma, Italia. Acest articol contine 30 de cele mai faimoase picturi si sculpturi Michelangelo.

Doni Tondo

Doni Tondo de Michelangelo

Doni Tondo este un tablou produs de Michelangelo Buonarroti intre 1506 si 1507. Acest tablou al artistului italian a fost cunoscut si sub numele de „Sfanta Familie” si a fost finalizat de Michelangelo fara ajutorul asistentilor sai.

Moise

Moise de Michelangelo

Moise este o sculptura produsa de Michelangelo Buonarroti intre 1513 si 1515. Sculptura poate fi vazuta la biserica San Pietro in Vincoli din Roma. Michelangelo il infatiseaza pe Moise cu coarne pe cap, iar sculptura a fost comandata de Papa Iulius al II-lea pentru mormantul sau in 1505.

Inmormantarea

Inmormantarea este o pictura realizata de Michelangelo intre 1500 si 1501. Aceasta este o pictura neterminata a artistului italian in care trupul lui Iisus este plasat intr-un mormant din gradina. Acest tablou poate fi vizionat la National Gallery din Londra.

David

David este o sculptura produsa de Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni intre 1501 si 1504. Opera de arta a lui Michelangelo, David, este o reprezentare a ceea ce este frumusetea in arta. Aceasta sculptura a fost considerata una dintre cele mai faimoase sculpturi ale Renasterii. Acest tablou poate fi vizualizat la Accademia di Belle Arti di Firenze din Florenta, Italia.

Tavanul Capelei Sixtine

Tavanul Capelei Sixtine de Michelangelo

Tavanul Capelei Sixtine este o pictura in fresca produsa de Michelangelo intre 1508 si 1512. Capela Sixtina este considerata o piatra de temelie a artei Renasterii inalte. Tavanul cu fresca este situat in Capela Sixtina din Vatican.

Pietate

Pieta de Michelangelo

Pieta este o sculptura produsa de Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni intre 1498 si 1499. Statuia a fost comandata pentru reprezentantul francez cardinalul Jean de Bilheres. Sculptura poate fi vazuta la Bazilica Sf. Petru din Vatican.

Judecata de Apoi

Judecata de Apoi este o pictura in fresca produsa de Michelangelo di Lodovico Buonarroti intre 1536 si 1541. Judecata de Apoi este o fresca a pictorului italian renascentist care a putut fi vazuta la Capela Sixtina din Vatican.

Crearea lui Adam

Creatia lui Adam este o pictura in fresca realizata de Michelangelo in 1512. Dimensiunile frescei sunt de 280 cm × 570 cm. „Cina cea de taina” a lui Leonardo da Vinci si „Crearea lui Adam” a lui Michelangelo sunt cele mai reproduse picturi religioase din toate timpurile.

Madona scarilor

Madonna of the Stairs este o sculptura in relief produsa de Michelangelo in 1491. Sculptura poate fi vazuta la Casa Buonarroti din Florenta. Este cunoscuta si sub numele de „Madona Treptilor”. Artistul italian avea doar 17 ani cand a finalizat aceasta sculptura.

Batalia Centaurilor

Batalia Centaurilor de Michelangelo

Batalia Centaurilor este o sculptura in relief produsa de Michelangelo in 1492. Aceasta lucrare este considerata ultima lucrare finalizata de artistul italian sub patronajul lui Lorenzo de’ Medici, care a murit la scurt timp dupa finalizarea ei.

Rastignirea Sfantului Petru

Rastignirea Sfantului Petru de Michelangelo

Rastignirea Sf. Petru este o pictura in fresca produsa de Michelangelo Buonarroti intre 1546 si 1550. Aceasta fresca a fost ultima fresca pictata vreodata de artistul italian si poate fi vazuta la Cappella Paolina, Palatul Vatican, din Vatican, Roma.

Moartea lui Leonardo da Vinci

Moartea lui Leonardo da Vinci este o pictura realizata de Jean Auguste Dominique Ingres in 1818. Pictura infatiseaza una dintre cele mai mari minti ale lumii si aceasta pictura a fost comandata de contele de Blacas, care a fost ambasadorul Frantei.

Bacchus

Bacchus este o sculptura din marmura produsa de Michelangelo intre 1496 si 1497. Artistul italian il infatiseaza pe Bacchus, zeul grec al vinului in ipostaza de baut, comandata de Raffaele Riario. Sculptura poate fi vazuta la Museo Nazionale del Bargello din Florenta.

Sclavul pe moarte

Sclavul pe moarte de Michelangelo Sclavul pe moarte de Michelangelo

Sclavul pe moarte este o sculptura din marmura realizata de Michelangelo intre 1513 si 1516. A fost produsa pentru a servi alaturi de o alta figura, Sclavul Rebel, la mormantul Papei Iulius al II-lea. Aceasta sculptura din marmura poate fi vazuta la Luvru din Paris.

Batalia de la Cascina

Batalia de la Cascina este o pictura produsa de Michelangelo si este o lucrare de arta pierduta influenta. Acest tablou a fost comandat de Piero Soderini, om de stat al Democratului din Florenta. A fost produs pentru peretele Salone dei Cinquecento din Palazzo Vecchio.

Convertirea lui Saul

Convertirea lui Saul de Michelangelo

Convertirea lui Saul este o pictura in fresca realizata de Michelangelo Buonarroti intre 1542 si 1545. Pictura poate fi vazuta la Cappella Paolina, Palatul Vatican, in Vatican, Roma. Urmatoarea fresca pictata de artistul italian a fost Rastignirea Sf. Petru.

Brutus

Brutus este o sculptura produsa de Michelangelo in 1538. Sculptura a fost comandata de republicanul Donato Giannotti pentru cardinalul Niccolo Ridolfi. Poate fi vizionat la muzeul Bargello din Florenta.

Leda si lebada

Leda si Lebada este un tablou realizat de Michelangelo in 1530. Subiectul acestui tablou a fost zeul Zeus, sub forma unei lebede, o seduce pe Leda. Aceasta lucrare a artistului italian este listata ca pierduta.

Geniul Victoriei

Geniul victoriei de Michelangelo

Geniul Victoriei este o sculptura din marmura produsa de Michelangelo intre 1532 si 1534. Sculptura a fost realizata ca parte a unui proiect pentru mormantul Papei Iulius al II-lea. Acesta poate fi vizionat la Palazzo Vecchio din Florenta.

Rachel

Rachel este o sculptura produsa de Michelangelo in 1545. Sculptura infatiseaza figura Vechiului Testament Rachel. A fost proiectat pentru mormantul Papei Iulius al II-lea. Sculptura poate fi vazuta la San Pietro in Vincoli, Roma.

Apollo

Apollo de Michelangelo

Apollo este o sculptura produsa de Michelangelo in 1530. Este cunoscuta si sub numele de Apollo-David, David-Apollo sau Apollino. Statuia fusese comandata pentru palatul privat al lui Baccio Valori. Poate fi vizionat la muzeul Bargello din Florenta.

Chinul Sfantului Antonie

Chinul Sfantului Antonie de Michelangelo

Chinul Sfantului Antonie este un tablou realizat de Michelangelo intre 1487 si 1488. Artistul italian avea doar 12 sau 13 ani cand a finalizat acest tablou. Acest tablou poate fi vizualizat la Muzeul de Arta Kimbell din Fort Worth, Texas.

Fecioara cu Pruncul cu Sfantul Ioan si Ingeri

Madona si Pruncul cu Sfantul Ioan si Ingeri este un tablou produs de Michelangelo in 1497. Acest tablou este cunoscut si sub numele de „Madona din Manchester” si este un tablou neterminat. Acest tablou poate fi vizionat la National Gallery din Londra.

Cap de faun

Cap de faun este o sculptura produsa de Michelangelo in 1489. Sculptura este listata ca pierduta acum. Aceasta sculptura este bine cunoscuta pentru primul artist italian de marmura si a finalizat aceasta sculptura cand avea doar 15 sau 16 ani.

Crucifix

Crucifix de Michelangelo

Crucifixul este o sculptura produsa de Michelangelo in 1493. Sculptura poate fi vazuta la Santa Maria del Santo Spirito di Firenze, Florenta. Dimensiunea sculpturii este de 142 cm × 35 cm.

Tanar Sclav

Tanarul Sclav este o sculptura din marmura produsa de Michelangelo intre 1525 si 1530. Face parte din seria „neterminata” a lui Prigioni destinata Mormantului lui Iulius al II-lea. Aceasta sculptura poate fi vazuta la Galleria dell’Accademia din Florenta.

Adormirea Maicii Domnului

Michelangelo.jpgAdormirea Maicii Domnului este un tablou mare produs de Tizian intre 1516 si 1518. Acest tablou este una dintre cele mai mari capodopere din orasul Venetia. Acest tablou poate fi vizualizat la Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari din Venetia.

Sclav rebel

Sclav rebel de Michelangelo

Sclavul rebel este o sculptura din marmura produsa de Michelangelo in 1513. Sculptura infatiseaza incercand sa se elibereze de lanturile care ii tin mainile la spate, contorsionandu-si trunchiul si rasucindu-si capul. si poate fi vizionat la Luvru din Paris.

Awakening Slave

Awakening Slave de Michelangelo

Awakening Slave este o sculptura din marmura produsa de Michelangelo intre 1525 si 1530. Este una dintre „Prizonieri”, seria de sculpturi neterminate pentru mormantul Papei Iulius al II-lea. Sculptura poate fi vazuta la Galleria dell’Accademia din Florenta.

Baiat ghemuit

Baiat ghemuit de Michelangelo

Baiatul ghemuit este o sculptura realizata de Michelangelo intre 1530 si 1534. Baiatul ghemuit infatiseaza un baiat, gol si intors pe el insusi, smulgand poate un spin din picior.. Sculptura este pastrata si poate fi vazuta la Muzeul Ermitaj din Saint Petersburg.

In general, picturile lui Michelangelo sunt importante pentru ca intruchipeaza esenta a ceea ce este arta prin transmiterea de emotii profunde, pastrarea mostenirii culturale, inspirarea frumusetii si impingerea limitelor expresiei artistice. Ele servesc ca simboluri durabile ale creativitatii umane si ale puterii artei de a transcende timpul si de a ne conecta la umanitatea noastra comuna.