În 2023, salariul minim în România urmeaza să fie de 3.000 de lei pe lună. Aceasta este o creștere semnificativă față de salariul minim de 2.550 de lei din 2022.

Această creștere a salariului minim pe economie in 2023 a fost făcută în conformitate cu cerințele Uniunii Europene, care a cerut tuturor membrilor săi să crească salariul de subzistență la 60% din salariul mediu național.

În plus, potrivit unui studiu realizat de Eurostat, s-a constatat că România are una dintre cele mai mari rate de sărăcie dintre statele membre ale UE, ceea ce înseamnă că un salariu minim mai mare poate contribui la atenuarea unora dintre aceste probleme.

Se estimează că peste două milioane de persoane vor beneficia de acest salariu minim legal majorat – un pas important pentru asigurarea echității și justiției pentru cetățenii din toate mediile din întreaga țară.

Salariul mediu în România

Salariul mediu în România este de 3.937 de lei net, potrivit datelor colectate de Institutul Național de Statistică (INS). Acesta este cu 216 lei mai mare (+5,8%) decât în februarie și cu 11% mai mare decât în martie anul trecut. Genereaza propriul fluturas de salariu cu calculator salariu.

În ceea ce privește salariul brut, media lunii martie a fost de 6.401 lei, cu 342 de lei (+5,6%) mai mare decât în luna precedentă. De remarcat că salariile variază foarte mult în funcție de sectorul în care se lucrează; cele mai mari valori au fost înregistrate în IT – 9.968 lei, în timp ce cele mai mici au fost observate în hoteluri și restaurante – 2.079 lei.

Având în vedere aceste cifre, se poate observa că, în general, salariile sunt în creștere, dar există încă o mare diferență între sectoare atunci când vine vorba de nivelul salariilor.

Ceea ce înseamnă acest lucru pentru dumneavoastră depinde de sectorul în care lucrați; dacă sunteți în căutarea unei măriri de salariu sau luați în considerare schimbarea carierei, efectuarea de cercetări cu privire la disparitățile salariale dintre sectoare este un bun punct de plecare.

Cum se compară salariul mediu din România cu cel din alte țări?

Salariul mediu din România este semnificativ mai mic decât cel din multe alte țări. Potrivit Raportului de Competitivitate Globală publicat de Forumul Economic Mondial, care compară salariile și plățile din diferite țări, România se află pe locul 68 din 140 de țări analizate în ceea ce privește salariile și plățile.

Salariul mediu lunar în România este de 1.200 USD pe lună. Prin comparație, salariul mediu în Statele Unite este de 4.300 USD pe lună, iar în Elveția se situează la un impresionant 7.800 USD pe lună.

Este esențial să rețineți că această comparație nu ia în considerare beneficiile sau bonusurile suplimentare, cum ar fi asigurarea de sănătate sau zilele de concediu, care pot fi oferite de angajatorii din diferite țări.

Cu toate acestea, în ciuda acestei creșteri, România rămâne în continuare în urma vecinilor săi europeni în ceea ce privește salariile medii în comparație cu țări precum Germania (4.400 USD pe lună) sau Franța (3.500 USD pe lună).

Ca atare, se poate vedea clar că, deși s-au înregistrat unele progrese în ceea ce privește creșterea salariilor medii în România în ultimul deceniu, există încă un decalaj semnificativ între veniturile sale și cele ale altor economii dezvoltate din întreaga lume.

Acest lucru s-ar putea datora mai multor factori, cum ar fi lipsa generală de dezvoltare economică în anumite regiuni ale țării sau nivelurile scăzute de investiții străine directe în raport cu alte țări.

Prin urmare, se poate concluziona că, în ciuda îmbunătățirilor recente aduse în ceea ce privește salariile din România în comparație cu cele din urmă cu un deceniu, persoanele care aleg să lucreze în această țară vor câștiga probabil mult mai puțin decât omologii lor care trăiesc în altă parte.