Am inceput saptamana trecuta sa prezentam, pe rand, bolile copilariei si am vorbit despre otita. Acum a venit randul oreionului, care este o boala infectioasa a copilariei, insa poate afecta si adultii. Otita mai este denumita si parotidia epidermica si este cauzata de virusul urlian, care face ca glandele salivare sa se inflameze. Insa sa vedem care sunt simptomele, prin ce cai se transmite si ce tratamente exista impotriva oreionului.

Cauza. Asa cum am mentionat si mai sus, oreionul este cauzat de virusul urlian, care afecteaza glandele salivare, pancreasul, sistemul nervos si organele genitale.

In ceea ce priveste simptomele, aproximativ 40% din copiii infectati sunt asimptomatici si nu vor sti niciodata ca au avut boala. Atunci cand apar, simptomele ar putea fi urmatoarele:

– Durere in gat sau urechi;

– Oboseala;

– Febra moderata;

– Pierderea poftei de mancare;

– Dureri de cap.

In cazul formelor mai severe de boala, simptomele pot debuta cu febra marita (38-39 grade C), dureri musculare, varsaturi, laringita, secretie salivara redusa, tumefierea glandelor parotide, frisoane, dureri de masticatie, limba incarcata cu miros fetid.

Simptomele sunt mai severe o data cu inaintarea in varsta. La baietii adolescenti poate aparea si o tumefierea dureroasa a testiculelor, numita orhita, care poate duce chiar si la infertilitate (in cazuri rare). In cazul fetelor, poate aparea ooforita, o complicatie care se manifesta prin dureri in abdomenul inferior si prin inflamarea ovarelor.

Virusul ataca si sistemul nervos si pancreasul. Din aceasta cauza, la o saptamana de la boala, poate aparea pancreatita, care se va vindeca complet daca este tratata. Complicatiile nervoase pot include meningita, encefalita sau complicatii pe termen lung precum surditatea.

Virusul se transmite pe cale respiratorie, prin picaturi de secretii respiratorii si mai rar prin contactul cu obiecte contaminate cu saliva. Pentru a nu raspandi boala la gradinita sau la scoala, este bine ca cel mic sa stea acasa 10-14 zile atunci cand este infectat cu oreion.

Diagnosticul se poate pune doar de catre medic. Daca tu sau copilul tau ati intrat in contact cu o persoana infectata, cel mai bine ar fi sa va duceti la un control, chiar daca nu prezentati niciun simptom.

Tratamentul oreionului vizeaza in special simptomele. Medicul va recomanda izolarea bolnavului pentru a minimiza riscurile raspandirii virusului, o dieta bogata in lichide si nutrienti si repaus la pat. Exista si un vaccin care se poate face, asa ca intreaba medicul de familie sau pediatrul despre acesta.