Daca detii sau iti doresti sa ai un magazin online in viitor, atunci este nevoie sa cunosti cateva detalii care te vor scuti de eventuale amenzi neplacute. Nu porni pe acest drum al comertului electronic daca nu este foarte bine informat despre tot acest proces. Din punct de vedere legal, un magazin virtual trebuie sa indeplineasca anumite conditii pentru a functiona.                                        

Prin urmare, iata care sunt obligatiile legislative pentru magazinele online.

Inainte de toate, asigura-te ca ai un contract de colaborare cu o firma de hosting                                                 

Un magazin online nu doar se construieste si apoi functioneaza asa la infinit. Este nevoie de un domeniu, sa platesti mentinerea magazinului in mediul online pe decursul a mai multor ani, etc. Pentru a afla mai multe despre hosting, viziteaza www.thc.ro. Aici vei gasi toate serviciile de care ai nevoie atat pentru crearea unui magazin virtual cat si pentru creearea unui website.

De indata ce indeplinesti acest criteriu, vei putea trece la urmatorii pasi necesari, din punct de vedere legal, pentru a deschide un magazin online.

Nu uita ca trebuie sa detii un SRL sau un PFA                                                                             

Comertul pe internet presuspune crearea unei firme cu raspundere limitata sau a unui PFA, care evident trebuie sa fie inregistrate la Registrul Comertului din orasul tau. Tot acest proces nu dureaza mai mult de maxim o saptamana, asa ca asigura-te ca indeplinesti si acest criteriu pentru ca legea sa nu te traga la raspundere in vreun fel.                                                                                       

 Ai nevoie de inca un cod CAEN                                                                                                             

Este nevoie de adaugi in statutul firmei inca un cod CAEN, cod care face efectiv referire la comertul in mediul online. Ne referim aici la codul 4791, cod este foarte util in tranzactiile cu clientii, in spatiul virtual, respectiv prin intermediul site-ului sau al magazinului virtual. Modificarea se face prin completarea unui formular tip, care se va depune mai apoi la Registrul Comertului. Acest formular se gaseste tot la aceasta institutie a statului.                                                        

Nu este nevoie de casa de marcat                                                                                                            

Statul nu obliga comerciantii din mediul online sa detina casa de marcat, pentru ca pur si simplu acestia au la indemana alte alternative, precum incasarea banilor prin plata cu cardul, incasarea banilor prin transfer bancar, si incasarea banilor cu ajutorul unei firme de curierat care efectiv emite chitanta clientului, in baza facturii emise de catre firma ta.  

Firma de curierat isi rezerva dreptul de a incasa sumele de bani prin emiterea chitantei, sume care mai apoi vor fi transferate in contul tau conform contractului de colaborare incheiat anterior. In cazul persoanelor juridice, poti face incasari pe baza unei facturi, dar si a unei chitante.                                             

Ce trebuie sa contina efectiv magazinul online pentru a nu fi sanctionat                                                      

In primul rand, acesta trebuie sa contina numele firmei cat si datele complete de identificare ale acesteia, tarifele aferente fiecarui produs in parte, o autorizatie de la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, si un link catre adresa web oficiala a Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.                  

 Link-ul trebuie afisat pe prima pagina a magazinului virtual, cat mai la vedere. In cazul in care aceasta prevedere legala nu este respectata, vor aparea si sanctiunile aferente, care sunt in general destul de mari.

In concluzie, crearea unui magazin virtual in scopul vanzarii anumitor produse sau servicii, implica respectarea pasilor legali prezentati in acest articol. Pentru ca business-ul tau sa functioneze legal si in parametrii corecti, este mai mult necesar sa indeplinesti toate aceste criterii. Vei putea astfel sa eviti eventualele amenzi, care pot afecta bugetul business-ului tau, mai ales daca esti la inceput.                                                                                                                      

 Prin urmare, tine cont de sfaturile acestea pentru ca afacerea ta sa fie una nu doar legala, ci si de succes.