In loc sa te obsedezi de dezaprobarea celorlalti sau sa-i critici pe altii, petrece-ti timpul imbunatatindu-te pe tine si mediul inconjurator.

In viata, exista putine lucruri la fel de obositoare ca sa asculti o persoana criticand tot timpul. Pe langa faptul ca ne face sa traim intr-o groapa plina de comportamente negative, petrecerea timpului cu acest tip de oameni ajunge sa ne faca sa ne simtim foarte rau.

Pe scurt, cuvintele si atitudinile unui nazdravan ne obosesc in asa fel incat ne lasa mintile devastate. Cand ne aflam in aceste situatii, avem doua optiuni: sa plecam sau sa incercam sa-i ajutam. Emotiile negative, conform acestui studiu realizat de Universitatea Miguel Hernandez din Elche, ne pot face chiar sa simtim disconfort fizic, nu doar psihologic.

Dupa cum ilustreaza celebra fraza a Maicii Tereza de Calcutta: „Cine isi petrece timpul perfectionandu-se nu are timp sa-i critice pe altii”. Nu exista o indicatie mai precisa a saraciei emotionale si vitale decat faptul ca o persoana isi petrece timpul si efortul criticand pe altii.

Daca suntem aproape de o persoana critica, trebuie sa avem in vedere capacitatea acesteia de a ne intoxica emotiile. Ne pot dezechilibra total intr-un mod simplu.

In acest sens, a trai in pace este de nepretuit, asa ca trebuie sa ne protejam mereu spatiul fizic si psihologic. Trebuie sa creezi o armura anti-critica non-constructiva, pentru ca sa spunem ca cuvintele doare doar atunci cand iti pasa cine le spune, ce spun si cum le spune.

Ceea ce cred altii despre tine este realitatea lor, nu a ta.

„Ceea ce spun altii despre tine este realitatea lor, nu a ta. Iti stiu numele, dar nu povestea ta, nu au trait in pielea ta, nu ti-au purtat pantofii. Singurul lucru pe care ceilalti il stiu despre tine este ceea ce le-ai spus tu sau ceea ce au reusit sa intuiasca, dar nici ingerii tai, nici demonii tai nu stiu.

Sunt oameni care, cu rautate sau fara niciun criteriu, isi dau cu parerea in orice imprejurare chiar daca nimeni nu a cerut-o. Obiectivul acestor critici mascate este de a dauna, de a subjuga si de a se bucura de preocuparea celorlalti.

Oamenii care fac asta au adesea o stima de sine atat de scazuta incat nu se pot accepta pe ei insisi sau pe altii. Acest lucru explica judecata si etichetarea lor usoara, care reflecta doar realitatea modului in care se simt si capacitatea lor de a-si proiecta propriile dificultati emotionale.

Potrivit acestui studiu de cercetare realizat de Universitatea din Costa Rica, stima de sine este o parte fundamentala a bunastarii noastre. Nu permite celor care au deja propria lor rana sa o distruga pe a ta.

Desi credem ca o facem in mod normal, nimeni nu este capabil sa decodeze sentimentele celorlalti. Ne este greu sa ne intelegem suficient pentru a sti ce traiesc, simt, invata sau sufera altii.

De aceea  nu ar trebui sa acordam importanta ceea ce spun altii despre noi.  Cuvintele lui se supun unei realitati iluzorii pe care mintea lui a creat-o cu dorinta de a sti totul.

Fii puternic in fata criticilor oamenilor

Daca esti frecvent la critici, iti pui in pericol bunastarea si echilibrul emotional. Dimpotriva, este mai bine sa va petreceti timpul imbunatatindu-va pe voi si mediul inconjurator.

Nu depinde de tine sa subliniezi sau sa fii subliniat, ci sa-ti faci griji sa-ti corectezi greselile pana cand ajungi la cel mai inalt nivel de bunastare emotionala existenta. Daca ne imbunatatim in ordinea personala, vom castiga sinceritate, respect, smerenie, generozitate si onestitate.

Nu ne putem preface a fi perfecti, dar este important sa mentinem o atitudine de perfectionare constanta care ne ofera posibilitatea de a ne trai viata fara supunere, fara santaj si fara dependente emotionale. De fapt, dependenta emotionala in cuplu este una dintre marile probleme care exista in relatiile de cuplu actuale, dupa cum confirma acest studiu realizat de Universitatea din Oviedo (Spania).

Vindeca partea ta deteriorata

Pentru a vindeca ranile emotionale provocate de critica, trebuie sa fim clari, in primul rand, ca suntem oameni unici si exceptionali. Potrivit acestuia, urmatorul lucru care ne atinge este sa pierdem frica de a simti si de a gandi pentru noi insine.

Altii sunt cei care judeca si critica, nu tu. Critica non-constructiva poarta cu ea o mare saracie emotionala in lumea interna a celor care o fac. Prin urmare, daca persoana nu se lasa imbogatita, in aceste ocazii este convenabil sa fii egoist emotional si „sa lasi fiecare bat sa-si tina lumanarea” .

Dar cum putem face fata daunelor emotionale pe care ni le provoaca critica? Sa ne oprim si sa ne gandim la asta…

  • Consecinta directa a meritului a ceea ce cred si spun altii despre noi este ca ajungem sa devenim cineva care nu suntem. A dori sa-i multumesti pe altii cu pretul pierderii identitatii noastre nu este deloc sanatos.
  • Esti o mama buna? Te consideri o persoana de succes? Esti destept? Iti faci treaba bine? Altii va plac? Realizeaza toata energia pe care o irosesti ingrijorandu-te despre ceea ce cred altii despre tine.
  • Desi de obicei simtim ca suntem in centrul privirii oamenilor, in realitate, ceea ce facem sau nu facem nu este relevant pentru ei. Cu alte cuvinte, altii se gandesc la noi mult mai putin decat credem noi.

Pe scurt, indiferent ce faci sau cum o faci, intotdeauna vor exista oameni care o inteleg gresit. Incearca sa traiesti si sa actionezi asa cum crezi de cuviinta. Fii natural si realizeaza ca singurul mod de a fi in ton cu tine insuti este sa faci ceea ce simti in fiecare moment.