Coasta de Azur este mult mai mult decat Nisa, Cannes sau Antibes. In jurul primului dintre aceste orase se concentreaza o serie de orase de coasta, unde resedintele fastuoase si stralucirea magazinelor sale nu umbreaza trecutul satelor de pescari si o mecca pentru artisti.

Nisa poate fi baza pentru a vizita aceste orase, la care se ajunge pe potecile intortocheate ale coastei mediteraneene. Fiecare are diverse motive pentru a fi explorat, cu mostenirile sale istorice bogate, golfurile si plajele cu pietris si gradinile botanice.

Saint-Jean-Cap-Ferrat

Intre Nisa si Villefrance-sur-Mer, acest fost sat de pescari situat pe o peninsula s-a schimbat radical la inceputul secolului al XX-lea, de cand familiile aristocratice si marile averi si-au construit resedinte precum Vila Ephrussi a lui Rostchild, renumita pentru cele noua tematice ale sale. gradini si colectia de arta a conacului.

Orasul s-a indragostit de Jean Cocteau, caruia i-a trebuit zece ani sa decoreze peretii Vilei Santo Sospir, apartinand unei familii belgiene.

Pe langa portul pitoresc cu barcile sale colorate, Saint-Jean-Cap-Ferrat gazduieste capela Santo Hospice din secolul al XI-lea, cu o statuie gigantica de bronz a Fecioarei Maria.

Villefranche-sur-Mer

Acesta este unul dintre principalele porturi ale Coastei de Azur, un magnet pentru navele de croaziera care aduc un flux continuu de turisti care cauta nota de glamour care este anticipata cu iahturile uriase care impart acostele cu micile barci de pescuit.

Construita pe orografie mediteraneana complicata, Villefranche-sur-Mer atrage pentru cetatea sa construita in secolul al XVI-lea, cu fatadele caselor prezentate in culori stralucitoare.

In interiorul zidurilor se afla biserici precum Sf. Michel si Sf. Pierre, unde scene din viata Sf. Petru au fost realizate de Jean Cocteau in anii 1950.

Din trecutul medieval al orasului a supravietuit uimitoarea Rue Obscure, o strada de 130 de metri fara o raza de soare; in timp ce in diferite sectiuni ale cornisei exista gradini elegante pentru plimbare, cum ar fi recomandatul Saint Michel, in partea de sus a orasului.

Cagnes-sur-Mer

Intre Nisa si Cannes, poteca cornisa va aduce mai aproape de acest oras medieval, care a devenit unul dintre epicentrele turismului de lux si ale cumparaturilor datorita promenadei comerciale Polygone Riviera.

Cu toate acestea, Cagnes-sur-Mer isi pastreaza spiritul de sat, cu impozantul Castel-Muzeu Grimaldi, care cu crenelurile si steagurile sale domina golful. Pe aceste alei sunt mici restaurante cu preparate sofisticate, precum cele facute cu trufe, care nu trebuie ratate.

Locul l-a sedus pe Auguste Renoir, care a locuit in resedinta Domaine des Collettes, care a fost transformata intr-un muzeu care ii pastreaza pensulele si alte obiecte de lucru.

Intre timp, in partea de jos, numita Cros-de-Cagnes, se afla satul de pescari care a dat nastere orasului, unde plajele se intind pe patru kilometri.

Eze

Construit pe varful unei stanci, Eze este unul dintre cele mai bune turnuri de veghe de pe Coasta de Azur, unde puteti vedea coasta italiana la est si Cap Ferrat la vest.

De parca ar fi o prajitura cu trei niveluri, orasul este impartit in trei sectiuni ale cornisei. In partea de sus, orasul isi pastreaza planul medieval si strazile pietruite si extrem de inguste, cu peisaje traditionale precum Piata Bisericii din secolul al XVIII-lea sau Capela Penitentilor Albi, din secolul al XIV-lea.

Gradina botanica din Eze, cu statuile care sunt descoperite in vegetatia luxurianta, este unul dintre cele mai bune puncte de vedere ale Coastei de Azur.

Intre hotelurile de tip boutique si restaurantele mici, dar luxoase, se afla resedinte fastuoase, cum ar fi Palatul Balsan (folosit de Alfred Hitchcock pentru a filma To Catch a Thief ), in timp ce Gradina Botanica, inalta de 429 de metri, ofera cele mai bune vederi panoramice Jean-Philippe Richard.

Intre timp, in partea de jos a orasului, numita in mod logic Eze-Bord-de-Mer, trebuie sa mergi pe poteca Frederic Nietzsche, asa cum a facut filosoful german, si de acolo sa continui pana in orasul de coasta care se afla langa Cornisa Baja. , unde intr-o vegetatie abundenta se descopera fatadele roz si ocru ale vilelor impunatoare construite cu sigiliul Belle-Epoque care continua sa atraga personalitati si magnati.

Beaulieu-sur-Mer

La doar 10 km de Nisa, pe drumul spre Monaco, Beaulieu-sur-Mer are unele dintre cele mai frumoase golfuri si plaje de pe Coasta de Azur, unde se afla plante mediteraneene si latitudini exotice.

Alese inca din secolul trecut de nobilimea si aristocratia europeana, din acei ani de aur au ramas palate fastuoase transformate in hoteluri precum Bristol, Metropolis sau La Reserve (cel din urma este inca elegant intretinut); sau in muzee, cum ar fi Villa Kerylos, inspirata din resedintele Greciei clasice si cu o colectie interesanta de antichitati.