Domeniul malpraxisului este un domeniu deosebit de delicat, ce presupune evaluarea activitatii unui profesionist – medic, personal mecical sau farmaceutic – si sanctionarea sa in cazul unei erori, unui abuz ori a unei neexecutari culpabile a obligatiilor.

Un avocat malpraxis bun va incerca intotdeauna sa sprijine partea vatamata sau victima, in urma unui serviciu defectuous, sa o consilieze juridic si nu in ultima instanta sa o reprezinta profesionist in fata organelor statului abilitate sa solutioneze litigiile. Vezi mai mult aici.

Despre ce presupune solutionarea unei acuzatii de malpraxis, de la mediere pana la prezentarea in fata instantei de judecata, aflam totul de la profesionistii in domeniu ad-avocat.ro. Fie ca va aflati in cazul unui malpraxis medical, legal, sau ati fost prejudiciati in urma altui tip de serviciu liberal, o casa de avocatura cu experienta in acest domeniu al dreptului va poate ajuta sa negociati o solutie.

Preventia in malpraxis este cunoasterea drepturilor pacientilor

Un avocat malpraxis bun are ca obiectiv protejarea medicului si a profesiei acestuia impotriva posibilelor acuzatii de malpraxis formulate de catre pacienti sau apartinatori. Astfel, in prima faza, orice acuzatie de malpraxis trebuie sa aiba un temei juridic. Altfel spus, niciun medic nu poate fi condamnat sau obligat sa plateasca daca nu exista un temei. Tomai de aceea avocatul care asista si apara medicul in cazul unei acuzatii de malpraxis va verifica existenta temeiului juridic, va verifica cererea indreptata impotriva medicului. Atunci cand temeiul lipseste, avocatul va solicita instantei respingerea actiunii ca nefondata.

Specialistii din casa de avocatura ad-avocat.ro mentioneaza ca ar fi mai putine incercari de lezare a personalului medical prin acuzatia de malpraxis, daca medicii si-ar cunoaste obligatiile si pacientii drepturile mai bine. Pentru prevenirea acuzatiilor de malpraxis – cea mai eficienta forma de lupta impotriva malpraxisului – se impune in mod necesar ca medicul sa cunoasca legile care stabilesc aceste drepturi ale pacientului si sa le si respecte. Drepturile pacientului sunt stabilite de conventiile internationale si tratatele la care Romania este parte, legile, ordinele Ministrului sanatatii, codurile etice. Din punct de vedere legal, textele de lege spun ca:

●       pacientul are dreptul de a-i fi respectata intimitatea persoanei atunci medicul are obligatia corelativa de a nu dezvalui nimanui aspecte referitoare la boala, tratamentul sau alte aspecte ale vietii pacientului sau.

●       dreptul pacientului la tratament si ingrijiri medicale

●       dreptul pacientului la informarea sa prealabila

●       dreptul pacientului la consimtamantul liber si informat asupra asistentei medicale (autodeterminare, libertatea alegerii)

●       dreptul pacientului la confidentialitatea informatiilor si a vietii sale private (confidentialitatea si secretul medical)

●       drepturile speciale ale unor categorii de pacienti – copii, varstnici, pacienti cu boli psihice, handicapati, detinuti.

Cunoasterea drepturilor de catre pacienti ajuta deoptrovita pacientii, cat si medicii, ce pot adapta comportamentul si practica, asa incat multe acuzatii de malpraxis pot fi evitate. Din pacate, nu exista cursuri juridice pe care doctorii sa le poata face in scoala si nici multe mijloace de educare a pacientilor in ceea ce priveste dreputilre lor. Nadajduim ca prin sfaturile ad-avocat.ro va ajutam sa gasiti solutia potrivita dvs. si avocati buni in Bucuresti, daca sunteti intr-un caz de malpraxis. 

Cum este prevazut legal malpraxisul: ce trebuie sa stie pacientii

Actele normative care prevad drepturile pacientilor au aparut ca o urmare a manifestarii nevoii de reglementare si instituire a unor mijloace de aparare si protejare pentru persoanele bolnave dar si pentru crearea unei etici a atentiei, a profesionalismului si a competentei profesionale in ceea ce ii priveste pe medici.

Din bun inceput trebuie mentionat ca relatia dintre medic si pacient este una dezechilibrata, medicul detinand abilitatea insanatosirii, bolnavul prezentandu-se in fata sa intr-o postura slaba, asteptand vindecarea. In acest context, pacientul dezvaluie informatiile despre persoana sa mentionand aspecte intime care nu ar fi ajuns altfel la cunostinta medicului. Pentru a proteja aceasta pacientul si pentru a se restabili echilibrul relatiei medic – pacient, legea a consacrat pacientului o serie de drepturi fata de medic prin care i se apara autonomia si libertatea de auto-determinare.

Putem afirma ca legea sustine drepturile pacientului ca fiind o expresie a drepturilor de a avea o demnitate si se impune ca demnitatea fiecaruia dintre noi sa fie respectata de catre cei din jur, iar atunci cand aceasta nu se intampla, cel vinovat sa raspunda, intr-un cadru legal.

Ce trebuie sa stie un medic despre cum se poate proteja de malpraxis?

Daca cautati in acest moment un avocat malpraxis Bucuresti, cu expetiza, specialistii ad-avocat.ro va pot consilia, pot media si va pot reprezenta in instanta. Pana atunci, pentru preventia litigiilor si a situatiilor nefericite, echipa va sfatuieste sa incheiati o polita de asigurare pentu malpraxis si sa evitati aceste greseli cand incheiati ca medic polita de asigurare:

 • Incheiati polita de malpraxis pentru o alta categoria decat cea din care faceti parte sau pentru o valoare sub limita minima.
 • Asigurarea de raspundere civila in domeniul medical este obligatorie pentru personalul medico-sanitar. Exercitarea profesiei de medic nu poate fi facuta daca doctorul nu are incheiata in mod valabil o asigurare de raspundere civila in domeniul medical. In ceea ce priveste limitele minime ale asigurarii personalului medico-sanitar determinate pentru o perioada de un an calendaristic, sunt urmatoarele:

  ●       medici de familie si medici de medicina generala: echivalentul in lei al sumei de 12.000 euro;

  ●       medici specialisti – specialitati medicale: echivalentul in lei al sumei de 37.000 euro;

  ●       medici specialisti – specialitati chirurgicale: echivalentul in lei al sumei de 62.000 euro;

  ●       medici dentisti: echivalentul in lei al sumei de 37.000 euro;

  ●       farmacisti care lucreaza in farmacii cu circuit deschis: echivalentul in lei al sumei de 5.000 euro;

  ●       farmacisti care lucreaza in farmacii cu circuit inchis: echivalentul in lei al sumei de 5.000 euro;

  ●       biochimisti, biologi si medici specialisti – specialitati paraclinice: echivalentul in lei al sumei de 20.000 euro;

  ●       asistenti medicali si moase care isi desfasora activitatea in unitati sanitare cu paturi: echivalentul in lei al sumei de 10.000 euro;

  ●       asistenti medicali si moase care isi desfasoara activitatea in medicina primara, ambulatorii, cabinete medicale individuale: echivalentul in lei al sumei de 4.000 euro;

  ●       asistenti de farmacie: echivalentul in lei al sumei de 2.000 euro.

  2. Nu cititi conditiile generale si speciale de asigurare

  Ce sunt acelea conditii de asigurare?

  Conditiile de asigurare sunt acele pagini cu scris mic si foarte mic peste care societatea de asigurare trece foarte repede sau nu vi le arata deloc deoarece este interesata sa incheie cat mai repede polita si sa incaseze prima de asigurare. Fiind de buna credinta, nici medici nu citesc conditiile, considerand ca o data incheiata polita de asigurare si platita prima de asigurare, sunt acoperiti in fata Colegiului Medicilor.

  Totusi, revenind la conditiile de asigurare, acestea stabilesc de fapt modul in care functioneaza asigurarea dumneavoastra si prevad in ce consta riscul asigurat. Conditiile prevad evenimentul de malpraxis pentru care incheiati asigurarea, cauzele de excludere a acordarii de despagubiri, obligatiile asiguratului in cazul producerii unui eveniment asigurat, obligatiile societatii de asigurare, fransiza. Din pacate in majoritatea acestor conditii, medicii nu sunt la adapost, prin invocarea asigurarii, daca nu aleg specific conditiile sub care sa fie protejati. De altfel, foarte multi medici cauta avocati buni in Bucuresti, care sa gestioneze pe langa cazul de malpraxis si refuzul despagubirii din partea casei de asigurare.

  In asfel de cazuri, cei mai multi medici pot ajunge sa plateasca ei despagubirile. Numai un avocat malpraxis medical si specializat si in asigurari de malpraxis va mai putea gasi solutii la aceasta. Si in acest caz, expertii de la cabinet avocatura Bucuresti ad-avocat.ro va pot fi alaturi.

  3. Nu includeti daunele morale in daunele acoperite de asigurare

  Suma asigurata pe care societatea de asigurare trebuie sa o plateasca in caz de malpraxis cuprinde in mod limitativ superior acele sume de bani pe care asiguratul este obligat sa le plateasca cu titlu de despagubire precum si cheltuieli de judecata, persoanei sau persoanelor pagubite prin actul medical neadecvat. In ceea ce priveste despagubirile, ele sunt de doua feluri: despagubiri materiale si despagubiri morale.

  –        Pagubele materiale reprezinta contravaloarea medicamentelor, transportului si a spitalizarii, costul tratamentelor pentru repararea prejudiciului. acestea au valori relativ mici.

  –        Daunele morale reprezinta despagubirile cerute pentru compensarea durerilor fizice si/sau psihice intrucat boala s-a prelungit ori bolnavul nu si-a mai putut desfasura activitatile in mod normal ori i-a produs invaliditate temporara sau definitiva. Mai mult decat atat, in cazul decesului exista si suferintele psihice cauzate familiei care la randul lor trebuie reparate.

  Intrucat daunele morale pot fi foarte mari, este esential, spune un avocat malpraxis bun, ca asigurarea de raspundere civila medicala sa acopere daunele materiale, dar mai ales daunele morale. Altfel, in caz de litigiu, niciun avocat nu poate reduce cumulul.

  4. Incheierea asigurarii pentru suma minima obligatorie. Neprevederea unei suma asigurata care sa acopere in mod efectiv riscurile

  Fiind o asigurare obligatorie, de regula medicii incheie asigurarea de malpraxis pentru valoarea minima ceruta de normele specifice. Insa daunele materiale au o valoare relativ scazuta care poate sa fie acoperita de catre asigurare. Avocatii va sfatuiesc sa luati in calcul posibilitatea unei valori cat mai mare a sumei asigurate astfel incat sa se reduca riscurile de neacoperire prin depasirea valorii. Altfel, niciun avocat nu poate majora limita stabilita contractual.

  5. Necunoasterea de catre medic a cauzelor de excludere a asigurarii

  Cauzele de excludere sunt acele situatii in care chiar daca evenimentul asigurat a intervenit, respectiv actul medical neadecvat care a generat prejudicii pacientului s-a produs, societatea de asigurare este exonerata (scutita) de la plata despagubirilor. Cel mai des se intampla acest lucru, spun ad-avocat.ro, cand au loc:

 • nerespectarea de catre medic a prevederilor legale (neobtinea consimtamantului informat al pacientului, nepastrarea secretului profesional, etc) ;
 • prejudicii produse de medic ca urmare a serviciilor medicale care nu fac obiectul specialitatii medicale a acestuia (depasirea competentei medicale);
 • prejudicii produse ca urmare a efectuarii a operatiilor de chirurgie plastic in scop exclusiv estetic;
 • prejudicii provocate de contaminarea cu virusul HIV, hepatita sau cu alti virusi indetectabili pana in prezent;
 • prejudicii provocate ca urmare a exercitarii profesiei de medic sub influenta bauturilor alcoolice, a narcoticelor sau a excitantelor;
 • prejudicii rezultand din daune morale