Atunci cand ai de luat o decizie, incerci sa fie cea mai buna, insa uneori, din diferite motive, intregul proces de luare a deciziei poate fi destul de greu. Cand ai mai multe opțiuni este și mai dificil. Traim cu impresia ca noi suntem singurii raspunzatori pentru deciziile noastre. Dar, oare putem decide fara sa ne lasam influențați de familie, prieteni sau societate? De obicei vrem sa fim singuri in luarea oricarei decizii, dar daca nu avem susținerea macar a unui prieten apropiat, nu suntem convinși complet in privința bunei alegeri. Confirmarile celor apropiați ne fac mai curajoși, iar de aprobarile lor avem nevoie pentru a crede mai mult in noi.  Cum sa iei cea mai buna decizie?  

In primul rand, trebuie sa cunoști foarte bine problema. Inainte de a ajunge la o decizie, intoarce problema pe toate parțile, desfa firul in patru și incearca sa o privești din toate punctele de vedere. Deciziile se pot lua și foarte repede, dar sunt de preferat sa fie cele mai bune, așa ca nu grabi procesul de decizionare.

Aduna cat mai multe informații – pentru a evalua opțiunile trebuie sa aduni cat mai multe informații pentru avea fi sigur ca decizia finala este cea buna și corecta.

Ia in considerare toate argumentele pro și contra. Aceasta metoda clasica de luare a deciziilor te poate ajuta sa vezi care este cea corecta. De exemplu, ia o foaie de hartie și scrie pe o jumatate a acesteia argumentele pro și in cealalta parte argumentele contra. La final, cu calm, analizeaza foarte atent.

Gandește-te care ar fi cea mai neinspirata decizie și imagineaza-ți cum ar evolua apoi lucrurile. Ai putea sa faci fața consecințelor? Daca nu, ai grija ca soluția aleasa de tine sa nu aiba legatura cu aceasta.

Vizualizeaza rezultatele pozitive. De obicei, este ușor de imaginat care ar fi cel mai rau lucru care s-ar putea intampla, dar este și mai dificil de imaginat cel mai bun lucru. Imprevizibilul poate aparea cand te aștepti mai puțin și sa se schimbe tot. Incearca sa vizualizezi modul in care te vei simți dupa fiecare alegere posibila.

Nu uita de valorile tale – la baza fiecarei decizii trebuie sa se afle personalitatea și valorile tale. Astfel, daca vei lua o decizie in conformitate cu valorile tale, te vei simți impacat.

Nu uita de intuiția ta – nu lua nicio decizie cand ești stresat/a, in graba. O plimbare prin parc, un film bun, ceva dulce de mancare te pot ajuta sa te liniștești și sa iei mai ușor decizia finala.