Extinderea nestavilita a acestei boli virale, care in urma cu cateva ore a fost declarata pandemie globala de catre OMS, lasa o urma de temeri si indoieli. Printre ei, cum ar trebui sa se spele populatia pe maini? Iata pasii pe care ar trebui sa-i urmati si cele sase greseli pe care nu ar trebui sa le faceti.

Aparitia unor boli necunoscute , ale caror tratament nu exista suficiente informatii, genereaza haos in populatie care in niciun caz nu doreste sa fie implicat in aceasta boala infectioasa periculoasa. Si adevarul este ca, printr-un simplu gest precum spalarea mainilor, le putem tine libere de virusi, bacterii si ciuperci care imbunatatesc aspectul binecunoscutului coronavirus.

Din timpuri imemoriale, toate tipurile de organizatii, precum Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) , acorda o atentie deosebita igienei in general si spalarii mainilor, in special pentru a evita transmiterea infectiilor si a altor patologii legate de contactul uman si transmiterea virusurilor prin piele.

Oamenii nu sunt constienti de importanta cantitatii mari de bacterii pe care le putem gasi pe nicio suprafata si, chiar, in alimente precum merele, care trebuie spalate cu atentie inainte de a le ingera. Datorita acestei lipse de informatii sau asimilarii seriozitatii problemei, spalarea mainilor nu i se acorda importanta si facem multe greseli. Vrei sa stii care sunt cele mai frecvente? Ia nota sa nu le repete!

1. Nu udati mai intai mainile

La spalare, este esential sa se umezesc zona, in acest caz mainile, astfel incat umiditatea sa creeze o strata optima impreuna cu sapunul si sa poata combate contaminantii. Graba nu este niciodata buna si de aceea este necesar sa luati cateva secunde pentru a urma aceste instructiuni pas cu pas si puteti preveni raspandirea germenilor.

2. Nu va frecati bine mainile

Acesta este poate cel mai important pas pe care trebuie sa il faceti pentru a evita raspandirea unor boli de acest fel. Este de la sine inteles ca este necesar sa va spalati pe maini inainte de fiecare masa si dupa utilizarea baii , dar nu intotdeauna petrecem suficient timp pentru aceasta nevoie. Pur si simplu trebuie sa va frecati bine mainile cu sapun, concentrandu-va pe acele zone in care nu reparati de obicei: intre degete, varful mainilor si degetele mari. Nu uitati de papusi, ca, desi avem de obicei mai putin contact cu ele (ati auzit de mai multe ori in ultimele zile comentarii precum: Nu va atingeti fata!), Ele pot fi, de asemenea, o sursa semnificativa de infectii.

Timpul estimat pentru curatare trebuie efectuat corect este de 40 pana la 60 de secunde, deci ar trebui sa va frecati mainile in acea perioada ca o masura sanitara fundamentala. Daca nu poti si ai la indemana alcool dezinfectant , idealul este sa petreci intre 20 si 30 de secunde pentru a-ti freca complet mainile, fara a uita desigur spatele, unde se acumuleaza si o cantitate mare de bacterii.

3. Nu uscati

De cate ori ati observat ca uscatorul de baie nu functioneaza si v-ati uscat mainile cu propriul pantalon ? Aceasta este o alta dintre greselile pe care le facem de obicei atunci cand suntem departe de casa si servetele sunt rare. Umiditatea este cel mai important vehicul pentru transmiterea bacteriilor si acestea se pot raspandi in cel mai simplu mod daca dupa spalarea mainilor nu se usuca corect cu un prosop sau hartie igienica.

4. Nu va spalati mainile in mod regulat

Am spus deja in acest articol ca mainile si degetele noastre sunt mai periculoase decat par din cauza cantitatii mari de bacterii si germeni care se pot acumula in ele. Prin urmare, este obligatoriu sa spalati zona respectiva de mai multe ori pe zi si sa aplicati gel cu alcool etilic pentru a le mentine curate si ingrijite.

Copiii sunt cei care sunt mai susceptibili sa se apropie de aceasta murdarie, deoarece tind sa puna totul in gura si sa fie in contact cu alti copii toata ziua. Ar trebui sa reamintesti copiilor tai sa fie atenti la asiduitatea spalarii mainilor si ca nu trebuie sa atinga fata fara sa se spele corect.Nu iti face griji! Cu o mica organizare, vei observa cum micutul tau dureaza cateva secunde pentru a-si freca micutele maini cu sapun, pentru a le clati bine si a le usca cu un prosop curat.

5. Nu folositi sapun

Dupa celelalte patru greseli despre care am discutat mai devreme, mai crezi ca spalarea mainilor cu doar apa poate preveni raspandirea virusului? Logic, nu. Daca lucrati in transportul public si nu puteti lucra de acasa, trebuie sa tineti cont de sapun pentru a avea grija de sanatatea voastra si a celor din jur.

Pentru a face acest lucru, frecati-va bine mainile (unele comentarii sugereaza ca cel mai bun mod de a o face este cantand Malamente Rosaliei ), subliniind fiecare dintre degete, palmele mainilor si spatele mainilor timp de cel putin un minut . Cel mai bun lucru este sa opriti robinetulin timpul acestui proces pentru a evita consumul unei cantitati excesive de apa. Dupa ce ati terminat de frecat palma fiecarei maini, clatiti si inchideti robinetul cu cotul pentru a evita contactul suplimentar cu posibile bacterii cu palmele pe care tocmai le-ati spalat. Apoi uscati bine zona.

6. Nu clatiti

La fel cum exista si oameni care nu acorda atentie sapunului sau ii acorda importanta pe care o merita, exista si cei care nu-l elimina corect de pe piele. Odata ce mainile tale sunt cu sapun, cea mai buna metoda de a le pastra complet curate, respectand masurile de igiena este prin clatirea cu suficienta apa. Dupa ce frecati fiecare zona a mainii cu sapun (care va fi intotdeauna mai eficient decat gelul sau alcoolul dezinfectant ), spalati spatiul dintre degete si palmele mainilor cu suficienta apa, precum si degetele mari si unghiile.