Ochelarii de soare cu lentile de tip oglinda atrag, cu siguranta, toate privirile! Sa fie, oare, doar un avantaj estetic, sau exista si beneficii concrete ale acestui tip de lentila? Citeste in continuare pentru mai multe informatii!

Ce este lentila tip oglinda?

Lentila tip oglinda este un concept relativ simplu, dar cu un impact semnificativ asupra modului in care interactionezi cu lumea atunci cand o folosesti. Numele sau vine de la stratul subtire de material reflectorizant care acopera suprafata lentilei, conferindu-i un aspect similar unei oglinzi.

Caracteristicile specifice ale acestui tip de lentila includ capacitatea sa crescuta de a reflecta lumina, diminuand astfel cantitatea de lumina care ajunge la ochi. Aceasta este o trasatura esentiala in multe contexte precum zilele insorite sau expunerea la lumina puternica. Lentilele tip oglinda pot fi realizate din diverse materiale, cele mai comune fiind reprezentate de sticla sau plastic, fiecare avand propriile sale avantaje si dezavantaje.

Ochelarii de soare tip oglinda pot varia in functie de mai multe aspecte, precum culoare, gradul de reflexie, material si multe altele. De exemplu, unele lentile pot fi polarizate sau cu gradient, fiecare dintre aceste optiuni oferind un plus de confort si protectie pentru ochi.

Cum functioneaza lentilele tip oglinda?

Lentilele tip oglinda functioneaza pe principiul reflexiei, cu ajutorul careia lumina incidenta este reflectata, nu absorbita. Aceasta se datoreaza unei pelicule extrem de subtiri, cu proprietati reflectorizante, aplicata pe suprafata exterioara a lentilei. Aceasta pelicula permite reflectarea unei proportii semnificative de lumina incidenta.

Este important de notat ca aceste lentile nu functioneaza ca o oglinda perfecta. Desi reflecta o mare parte din lumina incidenta, lentilele lasa totusi o anumita cantitate de lumina sa patrunda. Acest lucru ii permite persoanei care le poarta sa vada clar, chiar si atunci cand este expus la lumina puternica a soarelui. Efectul de „oglinda” este mai pronuntat atunci cand este privit din exterior, facand ca ochii purtatorului sa fie greu de vazut.

consultatie gratuita de optometrie te poate ajuta sa identifici mai precis care sunt nevoile tale personale si care este cea mai potrivita lentila pentru tine!

Beneficiile utilizarii lentilelor tip oglinda la ochelarii de soare

Lentilele tip oglinda atasate la ochelarii de soare aduc numeroase beneficii, incepand cu protectia superioara impotriva razelor UV. Aceste lentile sunt tratate cu un strat reflectorizant care blocheaza o cantitate semnificativa de raze UV nocive ale soarelui [1]. 

Un alt avantaj al acestui tip de lentile este capacitatea lor de a reduce stralucirea. Datorita suprafetei lor reflectorizante, lentilele tip oglinda sunt deosebit de eficiente in reducerea stralucirii, ceea ce le face ideale pentru utilizare la schi, in timpul condusului sau in alte situatii in care stralucirea puternica poate cauza disconfort sau distragerea atentiei.

Confortul vizual este un alt aspect important pe care lentilele tip oglinda il pot imbunatati deoarece reflecta o mare parte din lumina in loc sa o lase sa patrunda prin lentila. Datorita acestei caracteristici, lentila tip oglinda poate reduce oboseala oculara si poate face activitatile in aer liber mai placute [1].

Pe langa beneficiile practice, lentilele tip oglinda ofera si un aspect estetic atractiv. Ele vin intr-o varietate de culori si pot oferi un aspect modern si interesant, care se potriveste cu aproape orice tip de tinuta. Astfel, ochelarii de soare cu lentile tip oglinda nu sunt doar functionali, ci si la moda.

Lentilele de tip oglinda au un nivel ridicat de complexitate si beneficii concrete pe care nu le regasesti la alte modele de ochelari de soare. In final, alegerea trebuie sa tina cont de stilul de viata si preferintele personale, iar un specialist iti poate oferi sprijin si informatii pentru a-ti face decizia mai usoara.

Surse:

1. Mirrored Sunglasses Lenses: What You Need to Know. 17 Aug. 2022, lensology.co.uk/mirrored-sunglasses-lenses-what-you-need-to-know/#:~:text=The%20mirrored%20metal%20coating%20reflects, accesat la 21.03.2024.