Numai daca ai trait sub o piatra (sau in cazul asta, sub un meteorit) aproape toata viata, nu ești probabil conștient ca omenirea, ca un intreg, nu pare sa fie prea increzatoare cu privire la supraviețuirea sa.

Sa recunoaștem: pe Pamant ne petrecem o mare parte din timp pentru a ne ingrijora de tot felul de cataclisme, variind de la calendarul antic Mayaș, la zombi sau roboti care o iau razna, pana la razboaie internaționale, incalzirea globala si ciocniri cosmice nefericite.Mai degraba decat sa te asiguri de probabilitatea scazuta a acestor calamitați care iti scurteaza viața si iti strica ziua, mai bine ti-ai aminti ca acesta nu e singurul dezastru de care ești conștient.

10. Diverse boli

Teoria selecției naturale este simpla, dar geniala; trasaturile care ne conduc la supraviețuire sunt transmise generației viitoare, in timp ce trasaturile care ar impiedica abilitatea unui organism sa supraviețuiasca mor. Selecția naturala ne-a inzestrat, pe noi oamenii, cu multe avantaje decat animalele, ca de exemplu degete opozabile, creier dezvoltat si …ei bine.. chiar avem niște degete frumoase si creier. Lucrurile nu merg atat de bine, atunci cand selecția naturala este aplicata unor organisme mai neprietenoase, ca șerpii otravitori, insectele, avocatii… si eternul dușman al umanitatii, bacteria.Dezvoltarea antibioticelor de catre omenire a fost, in istoria recenta, de mare efect impotriva unei game largi de microorganisme, omorand bacteria ostila inainte de a se raspandi si de a-ti afecta corpul. Un efect secundar al acestui lucru, a fost observat de oamenii de știința ca „rezistenta la antibiotice”. Acest lucru este exact așa cum suna: supusa in mod constant actiunii antibioticelor, bacteria trebuie sa continue sa se dezvolte ca sa reziste din ce in ce mai mult antibioticelor, dezvoltandu-se ușor in milioane de mici versiuni ale Terminatorului.Cu numarul de noi medicamente care se dezvolta in scadere cauzata de scaderea in domeniul medical R&D, poate duce din nefericire, doar la o bacterie letala, cu rezistenta la antibiotice, care ar lasa lumea așa cum o știm, sufocata si tușind.

9. Inversarea geomagnetica

La fiecare 10.000 de ani, polii magnetici ai Pamantului se schimba, eveniment cunoscut sub numele de inversarea geomagnetica. Acest lucru este extrem de probabil sa fie insoțit de un camp magnetic diminuat, deschizand Pamantul pentru un bombardament de radiații cosmice.In timp ce aceste lucruri nu ne pot rani, adevaratul pericol sta in faptul ca ne afecteaza tehnologia. Daca rețelele electrice si de comunicații sunt afectate sau deteriorate, exista un risc real ca tehnologia sa nu mai funcționeze.In afara de aceste implicații evidente, ca sistemele ce ne sprijina viata sa cada si pompa de apa sa se sparga, adevaratul risc vine de la noi. In timpul penelor de curent din trecut, ca cea din New York din 1977 (care a durat doar 2 zile), au avut loc multe jafuri si a domnit haosul. Ce s-ar intampla cu civilizația, daca pana de curent ar fi globala si ar dura mai multe zile?

8. Dezastrul ecologic

E mai ușor uneori sa uiți cat de mult depinzi de ecosistem ca sa supraviețuiești. Un fenomen numit „tulburarea coloniei prabușite”, unde albinele muncitoare dispareau din stupi, se poate dovedi un dezastru major pentru alimente la nivel mondial, care depind de aceste albine sa polenizeze culturile alimentare. Pe scurt, albinele au innebunit.Alte exemple (mai puțin captivante), includ lucruri ca: poluarea, pescuitul excesiv si defrișarile; sau pandemiile printre plantele cultivate. Cu cat creste populația noastra si lipsa de alimente devine problematica, o intrerupere brusca intr-o mare de produse alimentare, ar duce la o foamete in masa, sa nu mai menționam si teama si violenta asociate, care ar fi cauzate de aceste dezastre.

7. Hiperuranganul

Un hiper-uragan este un nume grozav, un fel de ciclon tropical masiv care rezulta din creșterea temperaturilor oceanului. Asemenea temperaturi ridicate pot fi cauzate de vulcani sau de impactul unor asteroizi, sau de cauze mult mai lumești, ca incalzirea globala.Computerele au demonstrat ca daca oceanele ar fi incalzite la o temperatura de 45 sau 50 de grade, s-ar produce si un vant puternic de 600 km pe ora.Chiar mai uluitoare este dimensiunea acestor hiper-uragane, care sunt teoretic masive, vorbim de dimensiunea unui masiv din America de Nord, cu o durata de viața extrem de lunga.Hiper-uraganele au fost folosite ca o explicație pentru disparițiile in masa din trecut, unde numeroase specii au fost șterse de pe fata Pamantului la un moment dat; cine ne poate asigura ca nu se mai intampla din nou? In zilele noastre, intr-o civilizație globala foarte conectata, chiar daca ar fi afectat un singur continent, implicațiile ar putea fi masive.

6. Explozia solara si vantul solar

O explozie solara coroborata cu vantul solar e ca o flacara solara pe steroizi. In timp ce acestea nu pot afecta oamenii, sunt totuși capabile sa strice sistemele electrice si sa distruga parți din silicon ale unui calculator, deformand civilizația așa cum o știm. Traim intr-o lume, unde totul, pornind de la mașini, si pana la telefoane, conțin parti de computer si toate acestea conțin silicon – implicațiile unui astfel de eveniment asupra societatii noastre sunt enorme.

5. Mega tsunami / Supervulcanul

Un mega tsunami este unul dintre acele lucruri, care e exact așa cum suna: un tsunami imens care, de exemplu, e capabil sa distruga intreaga coasta de Est a Americii, cauzat de impactul major precum coliziunile cosmice, cutremurele masive si mai tulburator, alunecari de teren de mari dimensiuni. Efectele devastatoare ale unui asemenea tsunami sunt destul de evidente si nu prea putem sa facem mare lucru ca sa ne pregatim pentru un asemenea eveniment.Pentru un dezastru in plus, o oarecare schimbare similara este cunoscuta sub numele de supervulcanul. Numele mai puțin creativ, este totuși destul de precis; acești vulcani sunt atat de uriasi, incat erupțiile lor sunt de sute de ori mai mari decat cea a unui vulcan normal, si sunt suficient de mari incat sa ingroape civilizația globala (atat erupția in sine, cat si norii de praf uriași rezultați in urma acestuia). Sunt cam 7 vulcani in lume si oricare dintre ei s-ar putea trezi oricand. Somn ușor!

4. Dezastrul biotehnologic

Nu, nu vorbim de zombi aici. Au existat cazuri inregistrate unde culturile au fost modificate genetic si incrucișate cu ierburi concurente, rezultand pesticide rezistente, creșteri rapide de iarba (nu din acea cu care te droghezi), care ar putea determina transformarea rezultatelor unui domeniu de aplicare masiv intr-un dezastru agricol si economic. Chiar mai inspaimantatoare e posibilitatea abuzului biotehnologic in crearea unor boli periculoase si rezistente, daunatorilor si buruienilor. Acest lucru poate fi facut in mod deliberat, ca un mijloc de bioterorism sau accidental de un idiot zelos intr-un halat de laborator, daca filmele cu dezastre ne-au invațat ceva.

3. Oprirea curentului Golfului

Este un imens curent global, care poarta apa calda in nord-vest de-a lungul Oceanului Atlantic, incalzind Europa de Vest si de Nord. Incalzirea globala cauzeaza probleme acestuia (ca oricarui alt lucru din aceasta lume) – prin incalzirea si topirea gheții in Golf; incalzirea globala incetinește in mod ironic si exista dovezi ca daca o sa mai continue s-ar putea opri in totalitate. Facand Europa mai rece si mai gri decat este, acest frig ar putea duce la dezastre, variind de la schimbarile climatice uriașe (inclusiv furtunile masive) la dispariția in masa a fitoplanctonului (poți recunoaște fitoplanctonul ca lucrul pe care il mananca toata lumea). Am mai menționat ca Europa era deja destul de rece?

2. Eliminarea metanului

Poate cel mai insultator nume din lista, eliminarea metanului, este departe de a fi la fel de inofensiva pe cat suna. De asemenea (mai adecvat) cunoscut ca „Ipoteza Clathrate Gun”, este un eveniment, unde cantitati incredibil de mari de metan, cuprinse anterior in depozite pe fundul oceanului sau inghețate, sunt eliberate brusc in atmosfera. Cum metanul este un gaz cu efect de sera mai mult decat dioxidul de carbon, acesta lucru duce la creșterea incalziri globale. Chiar mai rau decat atat, aceasta temperatura crescuta cauzeaza alte „eliminari de metan”, ducand la efecte terifiante si la inalțimi (mortale).Vestea buna este ca s-a mai intamplat doar de doua ori inainte, asa ca este un eveniment incredibil de rar. Vestea proasta este ca atunci cand se intampla, toata lumea este destul de speriata. Gandește-te la ea ca la o mica bomba si spera sa nu fi in viata sa o stingi.

1. Criza nanotehnologica

Dificultatea nanotehnologiei este de a lua filosofia „mai mic este mai bine’ si de a o aplica roboților sai, pentru a servi la diverse sarcini utile, inclusiv sa se repare singuri si sa iti dea o replica.Nanotehnologia are niște implicari extraordinare in viața noastra de zi cu zi, de la vindecarea noastra pana la menținerea sanatații si crearea hainelor care nu necesita curatare. Cu toate aceste lucruri minunate (ca ciocolata, alcoolul si incendierea), acesta are potențialul de a rani foarte mult lumea. Aceasta tehnologie versatila are puterea sa aiba efecte inverse si sa creeze tot felul de civilizații – probleme de deformare, in special cand cineva considera posibilitatea de abuz in mod deliberat a acestei tehnologii.Poate cea mai inspaimantatoare posibilitate este cea numita „Grey Goo” – o masa care nu poate fi controlata, a auto-reproducerii de nanoboti, care ar consuma materia de pe Pamant in timp ce ar construi mai mulți ca ei. Scenariul este poate cel mai bine explicat de nanotehnologistul molecular, Eric Drexler: „Imaginați-va o astfel de replica plutind intr-o sticla de produse chimice, facand copii ca si el… prima replica asambleaza o copie in o mie de secunde, doua replici construiesc apoi inca doua in urmatoarele doua mii de secunde, patru mai construiesc inca patru si opt mai fac inca opt. La final, dupa 10 ore, nu sunt 36 de replici, ci peste 68 de miliarde. In mai puțin de o zi, ar cantari o tona; in mai puțin de doua zile, ar fi mai multe decat ar putea sa incape pe Pamant; in alte 4 ore, s-ar extinde si ar depași masa Soarelui si a planetelor combinate – in cazul in care sticla cu chimicale nu ar seca cu mult timp inainte.”