Acest ghid de cumparare SSD va ajuta sa asociati cerintele si bugetul de afaceri cu hardware-ul corect pentru job. Vei determina cel mai bun SSD comparand specificatiile produsului si valorile de referinta.

Daca vrei ca laptop-ul sau PC-ul sa functioneze mai repede, atunci probabil ca deja te-ai gandit la un SSD. Inainte de a achizitiona un SSD trebuie sa vizezi mai multe specificatii, iar pentru asta vezi aici mai multe electronice.

– Viteza / scrierea vitezei si IOPS pentru cele mai rapide SSD-uri.

– Intelegerea timpului in care MTBF se refera la cele mai fiabile SSD-uri.

– Stiind ca cele mai ieftine SSD-uri nu sunt intotdeauna cele mai potrivite – evaluarea si garantia si pretul pe gigabyte.

– Modul in care arhitectura SSD, tehnologia controlerului si tipul NAND sunt determinate de viteza, fiabilitate si compatibilitate.

– Instalarea unui SSD intr-un laptop sau pe un computer desktop necesita doar cele mai de baza cunostinte tehnice.

Factorii si interfetele de forma SSD

In urma cu cinci ani, SSD-urile interne din interiorul PC-urilor si laptopurilor conectate printr-o interfata SATA III, aceeasi conexiune pe care ar folosi-o o unitate HDD interna. In zilele noastre, conexiunile mai rapide la placa de baza au devenit mainstream. Odata retrogradate doar la statiile de lucru si serverele cele mai inalte, SSD-urile PCI Express constituie acum o parte semnificativa a pietei SSD pentru consumatori.

Fara sa va scufundati prea adanc in circuite, interfata PCIe este capabila sa turati de cateva ori peste ceea ce poate face SATA. Contabilizand codificarea aeriana, transferurile SATA III se produc la aproximativ 600 MB / s cu un SSD. Desi acest lucru este semnificativ mai rapid decat specificatiile HDD, PCIe este semnificativ mai lent, dar are o rata de transfer practica de 985 MB / s pe banda, iar SSD-urile PCIe accepta benzi 2x sau 4x in functie de placa de baza.

Performanta inalta a SSD-urilor PCIe este consolidata de NVMe (expresia de memorie non-volatila), o interfata a controlului gazda si a protocolul de stocare. NVMe reduce latenta in citirea si scrierea datelor prin lucrul in paralel cu procesoarele multi-core din computerul gazda. In acest sens, SSD-urile NVMe elimina un blocaj in performanta prin simplificarea setului de comenzi utilizat pentru procesarea transferului. Daca computerul dmneavoastra utilizeaza un procesor multi-core, iar majoritatea o fac in zilele noastre, veti simti o actualizare substantiala a performantei cu SSD-urile PCIe NVMe.

Unitatile in stare solida de 2,5 inch se conecteaza prin interfata SATA la fel ca si stocarea HDD. SSD-urile de 2,5 inch sunt concepute pentru a se potrivi in calculatoarele laptop si vor functiona in interiorul unui desktop. Daca le instalati intr-o carcasa pentru PC-ul mATA, locatiile unitatii sunt proiectate probabil pentru HDD-uri de 3,5 inch. Veti dori sa utilizati un convertor HDD si SSD de 2.5 “la 3.5” pentru a va asigura o potrivire perfecta a SSD-ului in computer.

Performanta unitatii: IOPS vs latenta

Consumatorii care cumpara SSD-uri si hard disk-uri acorda frecvent o atentie deosebita debitului SSD – prezentat in mod obisnuit ca citire / scriere maxima – drept factorul cheie in determinarea performantei unitatii. Desi este adevarat, ratele de citire / scriere afecteaza viteza de scriere si citire a fisierelor catre si de la unitate, dar acest lucru nu conteaza in mod semnificativ. Viteza de citire / scriere conteaza in primul rand atunci cand transferati o cantitate mare de date pe unitate.

In majoritatea cazurilor de utilizare pentru afaceri, I / O pe secunda sau IOPS se masoara cel mai bine performanta SSD. IOPS contorizeaza ping-urile unitatii si masoara performantele pe care le simti cand pornesti un computer si deschizi aplicatii. Din nou, nu ne vom cufunda profund in fizica de aici. IOPS indica cat de des un SSD poate efectua un transfer de date in fiecare secunda pentru a obtine date stocate aleatoriu pe un disc.

Pentru aplicatiile de birou si software-ul de productie, IOPS serveste ca o valoare mai buna pentru performanta unitatii decat debitul. Se traduce prin cat de des si rapid pot fi accesate datele intr-o setare de utilizari multiple. Regasiti mai multe electronice, placi RAM, placi SSD pe filebox.ro. 

Capacitate de stocare SSD

Cat de mare ar trebui sa fie SSD-ul? Cate date doriti sa stocati? Capacitatea  ideala de SSD depinde in mare masura de scenariul de utilizare. Pe piata actuala, SSD-urile variaza in general de la 256 GB la 2 TB. Pe masura ce unitatile devin mai spatioase, costul pe GB in general este mai mic. Istoric, o configuratie populara pentru computere desktop este de a avea un SSD mai mic (250 GB) pentru a stoca sistemul de operare si principalele aplicatii de productivitate.

SSD-ul este utilizat in tandem cu un HDD mai mare care stocheaza fisiere de lucru si media. In acest moment, preturile de stocare SSD au scazut destul de mult pana unde spatiul de stocare all-SSD este un upgrade sensibil pentru majoritatea cazurilor de utilizare, asa cum vei regasi modele pe filebox.ro. 

Fiabilitatea SSD si ciclul de viata

Evaluarea comuna de fiabilitate pentru SSD-uri este timpul mediu dintre esecuri si este un fel de concept dificil de inteles. Wikipedia o defineste astfel: MTBF este timpul scurs prevazut intre defectiunile inhere ale unui sistem mecanic sau electronic in timpul functionarii normale a sistemului . Acum vom intra in ceea ce inseamna asta de fapt.

Veti vedea ca evaluarile MTBF sunt in milioane de ore. Daca MTBF este de 1,5 milioane de ore, aceasta nu inseamna ca SSD-ul  va dura literalmente 1,5 milioane de ore, care este mai mare de 170 de ani. In schimb, MTBF este o masura a probabilitatii de esec in contextul unei dimensiuni mari de esantion de unitati.

Spuneti ca ratingul MTBF este de 1,2 milioane, iar acea unitate este folosita opt ore pe zi. Intr-o dimensiune de esantion de 1.000 de unitati, veti vedea ca, in medie, o unitate va esua la fiecare 150 de zile.