Organizarea eficienta a unui depozit si apoi posibilitatea de a ridica si de a lasa articole fara a sta in calea altor produse este complicata. Efectuarea unei analize de produs ABC va poate ajuta. Dar stiti ce este o analiza de produs ABC? 

Ce este o analiza de produs ABC?

O analiza de produs ABC este o metoda de analiza care imparte o problema in trei categorii: A, B si C. Este o metoda utila care eficientizeaza procesele de depozitare a marfurilor atat in ​​companiile mici, cat si in cele mari. Analiza produsului ABC este un instrument deosebit de util pentru lucratorii din sectorul logisticii si transporturilor, deoarece acestia sunt responsabili de organizarea si gestionarea depozitului. Ajuta la proiectarea distributiei stocurilor in depozite. 

Aceasta metoda va permite sa identificati articolele care au un impact semnificativ asupra valorii totale a vanzarilor, costurilor, printre altele. Permite crearea de categorii de produse pe niveluri si cu diferite moduri de control. In plus, analiza produsului ABC permite statistici privind succesul vanzarilor de produse si este un instrument care ne ajuta sa diagnosticam eventualele stocuri inutile in depozit.

Scopul acestei analize este de a obtine un control mai mare asupra stocului. Se urmareste sa optimizeze organizarea produselor in asa fel incat cele care sunt mai atractive pentru public si, de asemenea, mai solicitate, sa fie la indemana mult mai rapid. 

Clasificare

Este necesar sa se clasifice diferitele produse in 3 tipuri, tinand cont de importanta fiecaruia dintre articolele din depozit:

Categoria A

Categoria A reprezinta cele mai valoroase produse sau clienti. Sunt cele mai importante produse si cele care contribuie la beneficiul general fara a consuma prea multe resurse. Reprezinta aproximativ 60% din veniturile totale.  

Categoria B

Categoria B are de-a face cu potentialul si sunt acele produse sau clienti care sunt la jumatatea drumului. Nu sunt suficient de importante pentru a primi multa atentie. Acesti clienti ar putea deveni articole de Categoria A. 

Categoria C

Sunt micile tranzactii care sunt esentiale pentru profit, dar nu adauga prea multa valoare individuala companiei. Aici se afla majoritatea clientilor si produselor. Importanta lor este minima si aduc putine beneficii.

Tratamente

Fiecare articol primeste un tratament diferit in functie de importanta sa. 

 • Articolele de tip A trebuie sa faca obiectul unui control strict al stocurilor. Avand in vedere importanta acestora, acestea trebuie sa aiba spatii de depozitare mai bine securizate pentru intretinerea si accesibilitatea lor. In aceste articole trebuie sa incerce sa evite situatiile de lipsa de stoc intrucat sunt prioritare in vanzari.  
 • Articolele de tip B sunt intermediare intre cele de tip A si B. Trebuie efectuata monitorizarea pentru a observa fezabilitatea daca pot deveni articole de tip A sau vor deveni tip C.
 • Articolele de tip C au in mod normal o singura unitate disponibila in stocurile produselor de tip C. Uneori poate exista o lipsa de stoc, dar este o situatie care este luata in mod normal, deoarece sunt articole care au o cerere redusa. 

Cum se face?

Pentru a realiza o analiza de produs ABC, va fi mai intai necesar sa definim care sunt cele mai importante articole, asa cum am mentionat deja anterior. 

Odata ce s-a facut atribuirea fiecarui produs, articolele de Tip A vor incepe sa fie amplasate in zonele cele mai accesibile, precum, de exemplu, la intrare sau in fata raftului. Ulterior ar urma sa fie amplasate cele de tip B si apoi cele de tip C intrucat sunt cele mai putin solicitate, nu va fi nevoie sa fie amplasate in zonele cu cea mai mare accesibilitate. 

Va poate interesa: Ce sunt produsele de consum in masa si cele mai bune practici ale acestora

Pentru a efectua corect o analiza de produs ABC, trebuie urmati o serie de pasi: 

 1. Obtine date: Pentru a clasifica corect un produs trebuie sa avem date. 
 2. Sortati datele. Trebuie sa mediati valorile fiecarui articol si sa le ordonati de la cel mai mare la cel mai mic. 
 3. Inmultiti procentele cu numarul de articole: pentru a sti cate articole sa luati pentru fiecare zona, trebuie sa inmultiti procentele cu numarul de articole. 
 4. Clasificati articolele: Odata ce stim cate articole vom clasifica pe zona, este timpul sa le ordonam de la cel mai mare la cel mai mic. Primul va apartine zonei A, apoi B si apoi C.

Avantajele unei analize ABC

Principalele avantaje ale utilizarii unei analize ABC sunt: 

 • Segmenteaza clientii si defalca anumite date
 • Identificati cei mai valorosi clienti
 • Faciliteaza analiza strategica a datelor 
 • Maximizati profiturile
 • Creste utilitatea si credibilitatea informatiilor despre costuri. 
 • Eliminati activitatile care nu au valoare de produs