Vicepresedintele politic al UDMR Laszlo Borbely, ministru al Mediului, a declarat, vineri, ca autostrazile Targu Mures – Iasi si Transilvania ar putea primi fonduri de la Uniunea Europeana in perioada 2014-2020. In prezent se elaboreaza studiul de fezabilitate pentru autostrada Targu – Mures – Iasi.

“Din cate stiu eu, inca nu este in faza in care sa se ceara avize de mediu, acesta se cere cand este in faza de proiectare. Este o autostrada care este clar ca este sprijinita de noi, este normal, fiind o autostrada care ar trece Carpatii si ar fi de fapt o legatura intre Moldova si Ardeal. Noi am sprijinit-o atunci cand s-a propus, in 2008, eram tot acolo, in Guvern. Nu noi trebuie sa propunem sume, ci Ministerul Transporturilor. Vom avea o discutie in Guvern care sunt prioritatile pe 2012. Pentru mine, ca targumuresean, aceasta autostrada este o prioritate. O prioritate este si autostrada Transilvania”, a spus Borbely, citat de jurnalul.ro.

“A fost o discutie la nivelul Comisiei Europene si s-a acceptat pana la urma ca o parte din aceste zone (n.red. autostrada Targu – Mures – Iasi; tronsoane din autostrada Transilvania) sa fie finantate din bani europeni. UE a spus ca, dat fiind ca s-au clarificat lucrurile cu Bechtel, ar fi posibil ca in perioada 2014-2020 sa se aloce bani si de la UE. Noi am dori sa se finalizeze cat mai repede”, a spus Borbely.

Deputatul iesean Relu Fenechiu anunta la inceputul lunii noiembrie acelasi lucru: tronsonul Iasi – Tg. Mures apare in reteaua rutiera trasata de Comisia Europeana, ceea ce inseamna ca autoritatile ar putea cere fonduri nerambursabile pentru acest obiectiv. 

Autostrada Targu – Mures – Iasi – Ungheni, in lungime de 310 kilometri, a fost impartita in 3 tronsoane: Targu  Mures – Ditrau – 91.6 km ( proiectant SC SEARCH Corporation SRL); Ditrau – Targu Neamt – 118.100 km ( proiectant SC IPTANA SA); Targu Neamt – Ungheni – 100.6 km ( proiectant SC INOCSA ). Valoarea estimativa a proiectului este de 6,14 miliarde de euro. Desi in acest moment se discuta despre parteneriat public – privat, autostrada ar putea fi inclusa in urmatorul program de finantare european 2014 – 2020. Proiectul a devenit eligibil odata cu plecarea Bechtel de pe Autostrada Transilvania.