Creierul uman a fost, este si va fi o mare sursa de indoieli si incertitudini. Cu toate acestea, astazi stim o multime de date despre functionarea sa.

Rauri de cerneala au fost scrise pana in prezent pe cel mai important organ al corpului uman: creierul. Si, in ciuda acestui fapt, functionarea si potentialul pe care acesta il poate avea ramane un mister pentru stiinta. In acest articol impartasim cateva curiozitati despre creierul uman pe care cu siguranta nu le cunoasteti.

Pe masura ce anii trec, cercetarile stiintifice asupra acestui organ fascinant avanseaza si lumineaza toate enigmele sale. Iata cateva dintre acele curiozitati care nu va vor lasa indiferenti.

6 curiozitati ale creierului uman pe care cu siguranta nu le cunoasteti

  1. Curiozitatea

Esti o persoana curioasa ? Probabil da si de aceea citesti acest articol despre curiozitatile creierului. Dar trebuie sa stiti ca l-am condus aici are o explicatie.

Cand ceva ne atrage atentia, se poate spune ca chimia creierului se schimba. In acest fel, ne pregateste sa pastram mai multe informatii si ne creste capacitatea de invatare datorita dopaminei. De aceea, este intotdeauna mai usor pentru noi sa aflam ce ne intereseaza, potrivit unei cercetari publicate in 2014 in revista Cell.

  1. Curiozitati ale creierului: Creierul poate supravietui 5 minute fara oxigen

Creierul are nevoie de o cantitate constanta de oxigen si substante nutritive pentru a functiona. Cu toate acestea, v-ati intrebat vreodata cat timp puteti merge fara oxigen (hipoxie cerebrala)?

Unele dintre celulele creierului ar incepe sa moara la mai putin de 5 minute dupa intreruperea aportului de oxigen, potrivit MedlinePlus . Acest lucru se poate intampla, de exemplu, in cazul inhalarii fumului intr-un incendiu, prin sufocare sau la altitudini mari, printre alte cauze.

  1. Dimensiunea creierului

In general, creierul unui barbat este cu aproximativ 10% mai mare decat cel al unei femei. Chiar si tinand cont ca dimensiunea corpului este mai mare.

Cu toate acestea, exista o parte a acestui organ care este mai mare la femei: hipocampul. Acest lucru este legat de memorie. Acest lucru este confirmat de studii precum cel publicat in 2014 de revista Neuroscience & Biobehavioral Reviews.

Un alt fapt curios cu privire la dimensiunea creierului este ca neanderthalienii au avut cea mai mare dimensiune a creierului pe care o stim.

  1. Curiozitati ale creierului si GPS

Stiati ca va face rau folosirea GPS-ului sau a navigatorului pentru a localiza sau a ajunge la destinatie in locul propriului sentiment de locatie? Acest dispozitiv deterioreaza aceasta capacitate cerebrala pe care o dezvoltam inca din cele mai vechi timpuri.

Aceasta abilitate innascuta se bazeaza pe anumite conexiuni neuronale. Daca nu folosim in mod regulat aceasta parte implicata a creierului, nu mai avem nevoie de ea si, prin urmare, o avem. Si acest lucru se poate intampla cu alte capabilitati care, astazi, sunt inlocuite de diferite aplicatii tehnologice.

  1. Cea mai buna varsta a creierului

Creierul incepe sa incetineasca la varsta de 24 de ani. Te surprinde si te ingrijoreaza? De asemenea, ar trebui sa stiti ca abilitatile cognitive diferite au varste diferite ca varf.

Acest lucru este confirmat de o investigatie publicata in revista PLOS ONE in 2014 . Autorii au efectuat un studiu pentru a determina performanta cognitiva in timpul adolescentei si maturitatii intr-un esantion de jucatori de jocuri video.

Astfel, au putut observa ca, de la varsta de 24 de ani, a existat o scadere a timpului de raspuns al participantilor la studiu.

  1. Creierul, acel misterios organ

In cele din urma, creierul va fi intotdeauna obiectul de studiu. Este probabil ca nu vom putea intelege niciodata toate misterele care o inconjoara, deoarece fiecare persoana isi arata particularitatile si influenta multor factori.

Ceea ce stim, deoarece sunt date obiective, este ca creierul cantareste mai mult sau mai putin 2% din greutatea totala a corpului nostru , dar ca foloseste o cincime din consumul sau de energie si oxigen.

In plus, are trei sferturi de apa. Doar cu o deshidratare de 2% am putea suferi deja dificultati cognitive. Prin urmare, nu trebuie sa uitam sa bem suficienta apa pe tot parcursul zilei, mai ales in afara meselor. Si, mai presus de toate, daca transpiram mult.