Un periplu printre crinoline, diademe si discursuri regale- Romania in timpul lui Carol I ( 1866-1914).

La Muzeul National de Istorie s-a inaugurat recent o ampla expozitie consacrata Regelui Carol I si epocii sale cu prilejul implinirii a 140 de ani de la urcarea pe tron a Principelui Carol I de Hohenzolern, a 125 de ani de la proclamarea Regatului Romaniei si a 100 de ani de la organizarea Expozitiei Generale din 1906.

Intitulata Romania in timpul lui Carol I( 1866-1914) expozitia a fost coordonata de istoricul Radu Coroama, beneficiind de aportul Ministerului Culturii si Cultelor si a cinci institutii muzeale implicate din punct de vedere arhivistic-documentar in conturarea profilului unei epoci si a unei dinastii: Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul Militar National, Muzeul National Peles, Muzeul National Cotroceni, Muzeul National Filatelic.

Structurata pe sapte sectiuni aceasta evoca intr-o arhiva memorialistica unitara- inceputul domniei lui Carol I, razboiul de independenta si avatarurile sale politico-diplomatice( 1877-1878), proclamarea Regatului Romaniei(1881), expozitia jubiliara dedicata lui Carol I din 1906, organizata in Parcul Carol, aspecte din viata familiei regale a Romaniei, precum si modul cum anumite evenimente social-culturale ale vremii au fost imortalizate in memorialul filateliei indigene( cum ar fi macheta Bricului Mircea, construit in 1882, a avionului-prototip Vlaicu II, sau a crucisatorului Elisabeta, in 1888). Astfel au putut fi admirate obiecte de arta ce au apartinut cuplului regal( Regele Carol I si Regina Elisabeta, Carmen Sylva a Romaniei) la reuniunile oficiale-fie parlamentare, fie academice( de la coroanele si tronurile celor doi suverani, pana la piese autentice de mobilier, vesela si costume, incluzand si o originala robe royale purtata de Carmen Sylva, cat si o parte din uniformele si distinctiile militare straine primite de Regele Carol I); de o factura aparte sunt diversele portrete ale suveranilor si ale membrilor casei regale, pe langa cele de mari dimensiuni, fiind expuse in vitrine si portrete mici si efigii( una dintre acestea infatisand-o in 1874 pe micuta printesa Marioara, fiica perechii regale, intr-un elegant costum popular autohton, alaturi de care sunt expuse un pieptar din blana si o fota cu bete purtata de aceasta in scurta sa existenta). Printre exponatele inzestrate cu o deosebita amplitudine evocatoare figureaza sabia lui Ahmed Pasa capturata la asediul Plevnei( v. semnificatia acelei memorabile date in carnetul unui combatant, precum Alexandru Candiano-Popescu: 28 noiembrie 1877), ca si un tui capturat la Vidin de trupele romane( in timpul campaniei din 1878, sub comanda Principelui Carol).

In ceea ce priveste expozitia aniversara din 1906( anul in care la Iasi G. Ibraileanu fonda impreuna cu C. Stere, revista Viata Romaneasca) aceasta e ilustrata printr-o bogata colectie de carti postale si fotografii de album apartinand Bucurestiului de odinioara( cel descris cu eleganta si rafinament de un C. Bacalbasa, Em. Hagi-Moscu, G. Panu, I.Negruzzi, Izabela Sadoveanu, C.Mille, I.Cantacuzino, M.Filotti, A.Acterian, M.Ventura, F.Aderca sau P.Pandrea ) acolo unde timpul e-nvesmantat in mantii de marmura, in memorabila formula a Annei de Noailles.