Aeroportul Iasi ar putea sa nu mai poata primi finantare europeana, daca o propunere a Comisiei Europene va fi pusa in aplicare. UE ar putea micsora sau chiar sista finantarea din fonduri publice a aeroporturilor care inregistreaza sub anumite praguri: 200.000 pasageri, 1 / 3 / 5 milioane pasageri.

“Aceste praguri sunt stabilite în mod artificial, sunt nefundamentate economic şi sunt nerealiste iar aplicarea lor ar putea duce la situaţii absurde. De exemplu, Aeroportul IAŞI ar trebui să înceteze proiectul său de dezvoltare şi modernizare ca să nu ajungă la pragul la care n-ar mai putea primi fonduri publice (guvernamentale sau regionale). Şi atunci ce rost ar mai avea finanţarea publică daca nu ar fi perspectiva dezvoltarii regionale ?” a declarat [B]Marius Bodea[/B], directorul general al Aeroportului Iasi.

Propunerea finala va fi prezentata in acest an, iar consultarea publica va dura 3 luni. Directorului Aeroportului Iasi cere “comunitatii locale” sa faca lobby si sa se implice in dezbatere.

“Acesta este un moment foarte important în care cu adevarat comunitatea locală îşi poate arăta susţinerea pentru dezvoltarea regională. Ieşenii care vor aeroport nu doar la nivel declarativ, au ocazia acum de a iniţia o acţiune de lobby foarte puternică, de impact, direct la nivel european. Rolul societăţii civile de la nivelul comunităţilor regionale este crucial în aceste momente. Alături de acţiunile de lobby de la nivelul instituţiilor regionale, de la nivelul ţărilor europene şi al politicienilor europeni – comunităţile regionale pot împiedica luarea unor măsuri care ar şterge practic de pe harta Europei câteva sute de aeroporturi iar pe altele le-ar determina să înceteze orice fel de dezvoltare.” a mai spus [B]Marius Bodea[/B].