Din pacate, in tara noastra sondajele arata ca unul din cinci divorturi sunt de-a dreptul sfasietoare, si asta pentru partajul este unul destul de dificil si complex. Unele divorturi se finalizeaza prin acordul partilor, in timp ce altele sunt extrem de solicitante mental si emotional.

Iti prezentam mai jos cateva mituri despre partaj pe care ar trebui sa le cunosti.

Cuplurile care locuiesc in concubinaj nu au dreptul la anumite bunuri

Acesta este fara indoiala un mit. Este adevarat ca acest concubinaj nu are aceeasi valoare precum casatoria, dar asta nu inseamna ca bunurile achizitionate la comun raman doar la un singur partener. Este foarte important insa, sa se poata dovedi cota cu care fiecare a participat la achizitionarea bunului respectiv.

Prin urmare, fiecare dintre parteneri urmeaza sa pastreze ceea ce a cumparat in mod individual. Dar, din nou, trebuie sa existe o dovada, altfel nu se poate face nimic din acest punct de vedere. 

Dupa cinci ani de casatorie, averea devine practic comuna

In prezent, cuplurile care se casatoresc si care detin anumite bunuri, pot alege una dintre multiplele conventii matrimoniale, pentru ca indiferent ce se va intampla pe viitor fiecare sa ramana cu ceea ce a avut inainte de casnicie. Sotii pot alege intre regimul separatiei de bunuri, regimul comunitatii legale, si regimul comunitatii conventionale.

Oricare dintre bunuri poate fi modificat pe parcursul casniciei, indiferent ca modificarea se face voluntar sau judiciar. Prin urmare, acest mit este in totalitate fals, si asta pentru ca regimul matrimonial nu se modifica de drept dupa o anumita perioada de timp. 

Bunurile se impart intre soti dupa valoarea cu care au fost achizitionate

Pentru alegerea celui mai bun avocat, asigura-te ca accesezi un site de avocati foarte bun. In momentul in care este solicitata partajarea bunurilor, un expert evaluator se va ocupa de evaluare. Acesta va lua in considerare pretul pietei si gradul de uzura, pentru ca mai apoi sa determine cu exactitate procentul in care ambii soti au participat la achizitionarea bunului. Asadar, nu are absolut nici o relevanta valoarea pe care acele bunuri au avut-o in momentul achizitionarii.

Din nou, un rezultat satisfactor in urma unui partaj, poate fi obtinut numai atunci cand apelezi la un avocat cu experienta. Evident, si onorariul va fi pe masura. Asadar, opteaza doar pentru avocati divort Bucuresti profesionisti. 

Ce este de fapt partajul

Partajul reprezinta o operatiune juridical, operatiune prin care este sistata proprietatea comuna in ceea ce priveste bunurile ambilor soti. In unele situatii, partajul este inadmisibil. Prin urmare, chiar daca partajul este cerut, exercitarea acestuia poate fi stopata in situatia uzucaparii bunurilor de catre unul dintre coproprietari. In ceea ce priveste modalitatea prin care se face partajul, acesta se poate realiza atat pe cale conventionala atunci cand sotii se cad de accord in privinta impartirii bunurilor, sau prin hotarare judecatoreasca in situatia in care sotii nu cad de comun acord. Este esential ca ambii soti sa participe la partaj, indiferent daca acesta are loc pe cale conventionala sau prin hotarare judecatoreasca.

Altfel, neparticiparea reprezinta un caz de desfiintare a acestuia. In plus, trebuie stiut si faptul ca partajul este valabil chiar si atunci cand nu cuprinde toate bunurile comune care fac parte din masa partajabila. Din pacate, un proces de partaj poate dura destul de mult si poate fi extrem de solicitant din punct de vedere mental si emotional, iar rezultatele pot fi nesatisfacatoare.

Tocmai din acest motiv este foarte important ca atunci cand se ajunge la divort, ambii parteneri sa faca tot posibilul sa se inteleaga pe cale amiabila asupra bunurilor fara sa mai fie necesar sa treaca printr-o etapa atat de complexa si stresanta, dar si foarte costisitoare totodata.