Albastrul profund al lacului, maretia muntilor care o inconjoara si frumusetea ireala a locului fac din statiunea Hallstatt un adevarat paradis, vizitat anual de numerosi turisti.

Situata in centrul tarii, la 508 metri deasupra nivelului marii, la poalele muntilor Salzberg, in zona Salzkammergut, Hallstatt este una dintre cele mai vechi asezari ale Austriei. Este o statiune turistica aflata pe malul sudic al lacului Hallstattersee si e considerat unul dintre cele mai pitoresti orasele-port la un lac de munte. Cu o istorie de peste 7.000 de ani si detinatoarea celei mai vechi saline din lume, localitatea a fost candva sufletul Camerei de Comert a Sarii din Imperiul Habsburgic. Numele sau vine de la cuvantul german “hall”, care inseamna sare.

Civilizatii disparute

Cultura Hallstatt marcheaza o intreaga epoca din istoria umanitatii si a intregii civilizatii europene datorita schimburilor economice, sociale si culturale, dar mai ales datorita exploatarii zacamintelor de sare, “aurul alb” al Antichitatii. Analizand modelul armelor si al obiectelor de lut descoperite in pesterile din zona inalta a muntelui, arheologii au ajuns la concluzia ca aici a existat una dintre cele mai vechi comunitati europene, cu reale preocupari artistice. Potrivit datelor oficiale, Cultura Hallstat a avut radacini adanci in Epoca Bronzului si, se pare, cele mai multe obiecte de bronz apartinand acestei culturi au fost descoperite in Romania.

Atuurile statiunii Se spune despre acest micut oras, ale carui case iti dau impresia ca sunt asezate una peste alta (si printre care coboara cu repeziciune raurile de pe versanti ce alimenteaza lacul), ca este cea mai romantica zona a Austriei. Amestecul arhitectural din diferitele perioade ale istoriei e doar unul dintre atuurile acestui loc atat de special. Chiar daca este mai mult o statiune de relaxare, aici se afla si cateva obiective turistice pe care nu ar trebui sa le neglijezi. Dintre acestea, iti recomand Muzeul Mostenirii Culturale, in care este expusa o bogata colectie de obiecte din perioada preistorica Hallstatt – Mina de sare, Cascada Waldbachstrub, un loc de o deosebita frumusete, Pestera Mamutilor si a Ghetarului Dachstein/Obertraun, dar si cimitirul din localitate. Despre cel din urma pot sa-ti spun ca, din cauza suprafetei mici, o data la 10 ani o parte din persoanele ingropate aici sunt exhumate si depuse in osuarele special amenajate in fostele mine de sare. De altfel, intr-una din aceste mine a fost descoperit si cadavrul mumificat al unui miner, devenit acum obiect de atractie pentru cei care se incumeta sa coboare in adancul muntelui de sare.

Alternative

Dintre lacasurile de cult merita vazute Biserica Maria Himmelfahrt, situata deasupra statiunii (drumul catre ea se face pe scari de lemn) si Capela Sfantul Michael. Situl arheologic din interiorul magazinului Janu, Gradina Ghetarului, Turnul Rudolf sau gigantica pestera de gheata Rieseneishohle sunt alte locuri de vizitat. Poti practica aici zbor cu parapanta, ski nautic sau surfing, iar iarna sporturi specifice acestui anotimp.

Cat ne costa?

Tarifele pentru hotelurile si pensiunile din Hallstatt sunt cuprinse intre 50 de euro si 120 euro de persoana pe zi, in functie de clasificare. Suma include cazarea si micul dejun.

Propunere de weekend Londra

Londra este o metropola cu o vechime de peste 2.000 de ani, intotdeauna in centrul atentiei datorita amestecului vibrant intre istoric si traditional, inovator si agitat, lucru care mentine treaz interesul turistului. Cu o imensa diversitate de etnii, culturi si religii, Londra este capitala cea mai vizitata din lume. Muzeul Figurilor de Ceara – Madame Tussaud, London Eye, London Tower, London Bridge sau Buckingam Palace unde, daca ai noroc, poti asista la schimbarea Garzii Regale, sunt doar cateva din locurile pe care nu trebuie sa le ratezi daca ajungi in capitala Marii Britanii. Pretul unui weekend la Londra este cuprins intre 350 si 500 de euro de persoana si include doua nopti de cazare cu mic-dejun si transport cu avionul dus-intors.