Regiunea croata Kvarner se intinde de la Riviera Abbazia si pana la insula Rab, cuprinzand in cadrul golfului sau superbele insule Krk, Cres, Losinj, pe langa numeroase alte mici insulite. Coasta crestata ofera o imagine spectaculoasa, iar falezele te imbie la o baie de soare. Climatul bland de care se bucura aceasta regiune pe parcursul intregului an este dat de bariera naturala formata de muntele Ucka si masivul Velebit.
 
Istorie milenara
 
Losinj, denumita si insula vitalitatii, este una dintre cele mai frumoase din Marea Adriatica. Multi o considera destinatia ideala daca doresti o vacanta linistita in mijlocul naturii. De la marea cristalina la padurile de pini, insula asterne la picioarele tale un peisaj deosebit. Suprafata sa masoara 74,36 kilometri patrati, iar coasta se intinde pe aproximativ 112 kilometri. Doua localitati se disting in mod deosebit – Mali Losinj si Veli Losinj. Mali Losinj este o localitate „eminamente” turistica si se gaseste pe coasta de nord a insulei. Inceputurile sale isi au originile in secolul al XII-lea, cand mai multe familii croate au debarcat aici din Ungaria, refugiindu-se din calea mongolilor. Veli Losinj este o localitate tipica de pescari, cu case in stil baroc, in culori pastelate, grupate in jurul golfului, cu stradute curbate si casute mici situate intr-o zona verde de pe coasta. Din 1993 locuitorii orasului sarbatoresc Ziua Delfinului in prima sambata a lunii august. Se organizeaza excursii pe mare, o expozitie a desenelor de copii in centrul orasului, jocuri distractive, dar si un concert la care sunt invitati muzicieni renumiti. Poti cumpara suveniruri, postere, carti ilustrate ori timbre. Nu uita sa-ti cumperi tricoul aniversar cu delfini, diferit de la an la an. Se pare insa ca insula Losinj a fost populata inca din Antichitate, dovada fiind fortificatiile din Osorscica si din jurul portului Mali Losinj. Romanii au numit insula Apsorrus (Ptolemeu), iar grupul format de insulele Losinj si Cres l-au numit Apsirtides. Au fost scoase la suprafata ruinele a numeroase asezari romane: Liski, Sveti Jakov si Studencic. Au supravietuit timpului biserici ca Lovrec, langa Osor si Sf. Iacob in Sveti Jacov.
 
Siragul de insule
 
Datorita podului ce leaga insulele Cres si Losinj, accesul devine usor catre cel mai mare grup de insule din Marea Adriatica – insulele Susak, se afla la sapte mile maritime, insula Ilovik (cunoscuta si ca „insula florilor”), la noua mile, iar insula Unije, la 13 mile. Cel mai mare oras din insula Cres poarta acelasi nume – in plus este considerata o localitate culturala si istorica, unde, de exemplu, poti admira palatele aristocratice din perioada Renasterii. La Cres se afla si o multime de ruine ale oraselor antice, biserici de la inceputul crestinismului, dar si monumente din istoria recenta a Croatiei. Nu in ultimul rand, pe plajele de pietris si in golfurile ascunse poti sa petreci o vacanta perfecta. La Cres se poate ajunge cu linia de feribot Brestova-Porozin – este drumul cel mai scurt, dureaza doar o jumatate de ora. O alta locatie minunata este insula Krk, caracterizata de un amestec de arhaic si modern. Localitatea Njivice, fost sat de pescari, se gaseste in nord-vestul insulei, in bine protejatul golf Belikamik, fiind si astazi unul dintre locurile cele mai frumoase de pe insula. Un pod o uneste cu partea continentala a Croatiei.
 
Cat ne costa

 

Preturile practicate in unitatile de cazare sunt pentru toate buzunarele. Daca nu-ti faci rezervare din timp, poti gasi o camera single si la 40 de euro pe zi, in regim de demipensiune. In sezon, un sejur de sapte zile, tot cu demipensiune, costa intre 400 si 650 de euro de persoana, camera dubla, servicii de patru stele.