Treaba nu se termina niciodata in gradina sau la camp pentru omul gospodar, care vrea sa isi asigure recolta bogata si sanatoasa. Dupa recoltarea culturilor din toamna, agricultorii incep curatarea terenurilor si pregatirea acestora pentru viitoarele culturi. Din acest proces, nu lipseste nici fertilizarea terenului, pentru a oferi plantelor cele mai bune premise de dezvoltare si crestere.

In vederea obtinerii unor rezultate pe masura efortului depus si a investitiilor, specialistii in domeniu aplica atat ingrasaminte naturale, cat si chimice, astfel incat sa imbogateasca solul cu nutrientii necesari dezvoltarii.

Agricultorii cu experienta aleg tipul de fertilizator folosit in functie de cultura pe care au in vedere sa o infiinteze pe terenul vizat.

Ce ingrasaminte si cum se folosesc, in functie de tipul de cultura?

Daca te intrebi ce sens are sa investesti in fertilizatori, trebuie sa stii ca fertilizarea are rolul de a pregati solul pentru anotimpul rece, dar si pentru viitoarele activitati agricole. Fertilizarea solului se realizeaza in doua etape: toamna, respectiv primavara.

Fertilizarea de baza se realizeaza la inceputul sezonului rece. Atentie, nu se incepe inainte de finalul lunii septembrie! Distribuirea elementelor nutritive se face inainte de inceperea culturii sau dupa ce au fost realizate activitatile de sapat sau arat. Fertilizarea poate fi realizata cu ajutorul unor solutii organice sau minerale, pe care solul sa le absoarba treptat si in mod natural.

Daca la fertilizarea de toamna se recomanda utilizarea unor ingrasaminte cu eliberare lenta, pentru primavara specialistii recomanda folosirea solutiilor care asigura eliberarea rapida a nutrientilor in sol. In acest fel, plantele vor putea absorbi rapid nutrientii necesari. Fertilizarea de primavara trebuie repetata, astfel incat sa le poti oferi plantelor sustinerea si substantele necesare pentru dezvoltare intr-un ritm accelerat.

Grau

Pentru fertilizarea acestui tip de cereale se recomanda folosirea solutiilor pe baza de azot. Acestea sunt necesare indiferent de tipul de sol pe care doresti sa infiintezi cultura de grau. De asemenea, trebuie sa tii cont de faptul ca aceste ingrasaminte se aplica in mai multe etape, de regula trei la numar.

Prima etapa recomandata este toamna, pana in perioada de infratire, cand necesarul de fertilizator este scazut. Toamna, acest tip de solutii pot fi aplicate inainte sau dupa semanat. Cu toate acestea, trebuie sa acorzi o atentie sporita cantitatii, astfel incat sa nu afectezi dezvoltarea viitoarelor plante. Citeste cu atentie recomandarile producatorului si respecta-le intocmai!

Legumele

Ca la orice tip de plante, principalele elemente nutritive de care acestea au nevoie sunt macroelementele Azot, Fosfor, Potasiu. Acestea sunt urmate de mezoelemente ca Magneziu, Calciu si Sulf. De asemenea, nu trebuie sa pierzi din vedere microelemente de tipul Fier, Zinc, Cupru etc.

Ceea ce este cu adevarat important la tipul de elemente nutritive pe care le aplici culturilor de legume este reprezentat de ordinea in care ele contribuie la sanatatea culturii. Astfel, cel mai important este Potasiul, spre deosebire de culturile generale, unde Azotul joaca cel mai important rol. De asemenea, dozarea corecta a solutiilor este la fel de importanta ca si aplicarea lor, in caz contrar poti face mai mult rau decat bine culturii.

In culturile legumicole, fertilizatorii se aplica in trei etape:

·fertilizarea de baza – se realizeaza toamna, odata cu pregatirea terenului, atunci cand se folosesc ingrasaminte semidescompuse (gunoi de grajd), in diferite cantitati, in functie de sol, grad de fertilitate etc.;

·fertilizarea odata cu infiintarea culturii (starter) – are rolul de a asigura elementele nutritive usor asimilabile in vecinatatea plantelor, inca de la inceput si pe o perioada de aproximativ o luna de zile. Aceasta se realizeaza cu fertilizatori organici bine descompusi (mranita). Cantitatea trebuie adaptata in functie de tipul culturii (tomate, ardei, vinete, castraveti etc.);

·fertilizarea faziala (in cursul perioadei de vegetatie) – se realizeaza in vederea completarii necesarului de hrana pe perioada de vegetatie a culturilor.