Storytellingul este o strategie prin care spunem o poveste pentru a atinge un anumit scop: informarea, motivarea, obtinerea de opinii, vanzarea, printre altele. Retelele sociale sunt un canal de comunicare mai direct si mai imediat. In acesta, utilizatorii, pe langa faptul ca invata despre produsele companiei, isi exprima indoielile, reclamatiile, comentariile etc. favorizand feedback-ul intre cei doi.

Vanzarea este tocmai actiunea care prezinta cea mai mare dificultate pentru companii. Cum sa va asigurati ca utilizatorii nu se simt invadati si nu pleaca? Sunt retelele sociale o modalitate buna de a spune povesti?

Povestirea: arta de a comunica spunand povesti

Povestirea nu trebuie confundata cu vorbirea despre ceea ce face marca noastra sau ce oferim. Cel mai important lucru la aceasta tehnica este ca companiile spun povesti de valoare, care sunt interesante pentru utilizatori si ca le ofera ceva mai mult decat continut corporativ. Este vorba de a crea emotie si o legatura cu cei care te citesc prin retelele de socializare, nu trebuie sa te limitezi la a transmite un mesaj.

Povestirea face posibil ca utilizatorul sa creada in mintea lor povestea care i se spune. Daca, de exemplu, spui cuiva despre ultima ta calatorie, oferindu-i detalii despre experienta ta si despre cum te-ai simtit (nu doar unde ai mers si ce ai putut vedea), destinatarul va ajunge sa perceapa acel sentiment si chiar sa-si aminteasca ea pentru o lunga perioada de timp.termen.

Aspecte de luat in considerare inainte de a va crea povestea

1. Ce vrei sa spui?

Definiti bine tema povestii cu care intentionati sa intrati in legatura cu utilizatorii. Experientele personale sunt un instrument bun de implicare: cum a aparut compania, cum este ziua de zi… Va va permite sa oferiti o viziune interna clientilor. De asemenea, puteti spune povesti curente care sunt legate de brand.

2. Ce obiectiv iti propui?

Nu toate povestile vor implini un sfarsit in acelasi mod. Va fi necesar sa gasim care sunt cele mai optime pentru un anumit moment; astfel amprenta generata in utilizatori va fi mai mare.

3. Cine intervine?

A spune o poveste anonima nu este acelasi lucru cu a da protagonistilor ei un nume si un prenume. Acest lucru va permite anumitor utilizatori sa se identifice mai rapid si sa se vada reflectati in ei.

4. Cui te vei adresa?

Stabiliti-va publicul tinta, nu toti ne comportam la fel sau cautam acelasi lucru. Studiaza cum se comporta clientii tai pe retelele sociale.

5. Fazele istoriei

Este important sa stabilim firul comun al povestii si sa definim structura acesteia. Prezentarea povestii si a personajelor, introducerea faptelor, punctul culminant sau punctul forte al povestii, rezolvarea actiunilor secundare si incheierea actiunii principale, morale si final.

Cum sa incorporezi Storytelling in strategia ta de social media

Pentru a crea interes si a intra in legatura cu utilizatorii retelelor sociale , ar trebui sa urmati aceste sfaturi in Storytelling:

Un aspect pe care clientii il pretuiesc foarte mult se invarte in jurul a tot ceea ce se intampla zilnic in compania ta si la care nu esti atent.

Indiferent daca spunem o poveste despre un membru al echipei sau lansam o noua campanie, aratarea creatorului sau va ajuta sa atragem atentia. Utilizatorii vor sa puna o fata celor care fac parte din brandul pe care il urmaresc prin Facebook sau Twitter.

Creati povesti originale

Urmati schema traditionala: inceput, mijloc, sfarsit. Da viata naratiunii tale pentru a ajunge la utilizatori, fa-i entuziasmati si interesati de ceea ce spui.

Intereseaza-te de publicul tau

Dupa cum subliniaza Peter Guber, este mai bine sa fim interesati sa stim cum este publicul nostru si ce interese trebuie sa fie interesante. Daca stim cum se comporta pe retelele sociale, ne putem defini mai bine povestile si ne putem atinge obiectivul.

Nu spune doar o singura poveste si inchide-o. Fa-i pe clienti sa doreasca sa afle mai multe, fa-i sa vrea sa revina pentru a afla ce se intampla. Folositi avansuri, oferiti-le motive sa revina.

Retelele sociale permit comunicarea in doua sensuri. Chiar daca spui povestea, ei pot participa si ne pot spune despre propria lor experienta cu brandul nostru. Acest lucru va imbunatati implicarea si va aduce mai multi clienti.