Guvernul presedintelui ales al Statelor Unite, Joe Biden, este mentionat de mass-media drept cel  mai divers din istoria tarii. „Acest cabinet va fi  cel mai reprezentativ al oricarui cabinet din istoria Statelor Unite”, a declarat cel de-al 46-lea presedinte american in decembrie, subliniind ca administratia sa va fi cea cu cei  mai multi afro-americani si cu cele mai multe femei. 

Biden s-a tinut de cuvant si printre principalele personalitati ale guvernului sau vor fi cateva femei si membri ai minoritatilor rasiale. In acest fel, marcheaza o diferenta profunda fata de primul cabinet al predecesorului sau. Cercul interior al presedintelui in exercitiu Donald Trump era  in mare parte alb, bogat si barbati, desi el avea mai multe femei in administratia sa decat liderii republicani anteriori. Printre inaltii oficiali ai guvernului sau erau doar  doua femei, o afro-americana si o latina.

Cabinetul cu cele mai multe femei din istoria SUA

Presedintele ales Joe Biden a ales  mai multe femei pentru primul sau cabinet decat predecesorii sai, cincisprezece dintre ele fiind cei mai importanti membri ai guvernului sau, desi reprezinta doar 33% din Administratie. Printre femeile alese de Biden se numara vicepresedintele  Kamala Harris, care va fi primul afro-american in functie.

Biden a numit mai multe femei care  vor face istorie fiind primele care preia functia, inclusiv secretarul Trezoreriei Janet Yellen; Avril Haines, prima femeie care a ocupat functia de Director al Informatiilor Nationale; si  Kathleen Hicks, un pionier in ocuparea functiei de secretar adjunct al Departamentului de Aparare.

Democratul a format o echipa de comunicare a Casei Albe formata exclusiv de femei, cu  Jen Psaki ca secretar de presa si  Kate Bedingfield  ca director de comunicatii.

Grupul este inchis de noul director al Biroului de Management si Buget,  Neera Tanden,  de ambasadorul la Natiunile Unite,  Linda Thomas-Greenfield, de secretarul de Interne, Deb Haaland, de reprezentantul comercial,  Katherine Tai, presedintele Consiliul Consilierilor Economici,  Cecilia Rouse, Secretarul pentru Comert,  Gina Raimondo, Locuinte,  Marcia Fudge, Energie,  Jennifer Granholm si directorul Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), Dr.  Rochelle Walensy.

Printre oficialii de rang inalt din primul cabinet al lui  Donald Trump se numarau doar doua femei, secretarul Transporturilor,  Elaine Chao, si secretarul Educatiei,  Betsy Davos, care si-au dat demisia recent dupa atacul asupra Capitoliului de catre sustinatorii magnatului din New York. 

Trump i-a mai numit ambasador la Natiunile Unite pe  Nikki Haley, de origine indiana, fara experienta internationala si care si-a parasit postul in 2018, si pe  Linda McMahon,  o prietena apropiata a presedintelui fara experienta politica, responsabila cu administratia micilor afaceri. .

Kellyanne Conway, consilier prezidential, l-a insotit pe Trump in timpul campaniei sale si a fost insarcinat sa vorbeasca in numele sau. Ea a fost singura care a facut istorie, devenind  prima femeie care a jucat acest rol intr-o campanie republicana.

Biden, un cabinet de pionier in prezenta minoritatilor rasiale

„Vom avea un cabinet care va sparge barierele,  un cabinet de premiere”, a avertizat Biden in decembrie. Paisprezece dintre cei mai importanti membri ai guvernului sau apartin minoritatilor rasiale si zece dintre ei vor face istorie fie fiind  primul afro-american, latino, asiatic sau nativ american  care ocupa pozitia sa.

Ei vor face istorie ocupand o pozitie pe care un afro-american nu a ocupat-o niciodata: vicepresedintele  Kamala Harris; directorul Biroului de Management al Bugetului,  Neera Tanden; secretarul apararii Lloyd Austin; presedintele Consiliului Consilierilor Economici,  Cecilia Rouse; si secretarul adjunct al Trezoreriei  Adewale Adeyemo.

In plus, cativa membri ai cabinetului lui Biden vor avea  pozitii pe care un latin nu le-a ocupat niciodata, inclusiv secretarul pentru Securitate Interna, Alejandro Mayorkas; secretarul de Sanatate si Servicii Umane, Xavier Becerra; si secretarul social,  Carlos Elizondo. La randul ei, Deb Haaland va fi  primul nativ american  care va tine fraiele secretarului de interne al Statelor Unite, iar Katherine Tai,  primul reprezentant comercial din Asia-American.

Directorul CDC, dr.  Rochelle Walensky, secretarul pentru Locuinte,  Marcia Fudge, ambasadorul la ONU,  Linda Thomas-Greenfield, si secretarul Educatiei,  Miguel Cardona, apartin de asemenea minoritatilor rasiale .

In primul cabinet al lui Donald Trump, doar 20% dintre membri apartineau minoritatilor rasiale. Printre principalele personalitati desemnate de republican pentru a-si forma guvernul, singurul afro-american a fost secretarul pentru locuinte,  Ben Carson, care a candidat pentru primarile republicane din 2016, dar s-a retras dupa rezultatele slabe din „Super Tuesday”.

Alexander Acosta, nascut la Miami, a devenit primul hispanic care s-a alaturat cabinetului lui Trump cand a fost numit secretar al Muncii. La randul ei, secretarul de transport Elaine Chao, care s-a nascut in Taiwan si a emigrat in Statele Unite la varsta de opt ani, a fost  singurul american de origine asiatica din guvernul republican.