Bacteriile din organismul uman ne pot imbunatati starea de sanatate sau duce la boli. Principalul scop al studiului demarat in perioada 2002-2018 nu a fost de a gasi cauza depresiei, insa cercetatorii au descoperit faptul ca bacteria Morganella este cea mai des intalnita in cazul celor ce sufera de aceasta boala

Respectiva descoperire revolutioneaza domeniul sanatatii, iar acum specialistii doresc sa afle sum pot elimina aceasta bacterie si cum pot fi administrate cele benefice, sub forma de suplimente alimentare.

Care sunt bacteriile ce pot provoca depresia

Cercetatorii din Marea Britanie au identificat o bacterie care poate produce depresie. Aceste rezultate au fost sesizate in urma unui studiu la care au participat sute de oameni din Finlanda.

“ Aceasta descoperire are o importanta clinica majora”, a declarat Jack Gilbert, ecologist microbial la Universitatea din California. Gilbert nu a luat parte la acest studiu.

Totodata, cercetatorii au descoperit mai multe legaturi intre starea creierului si bacteriile din intestine. De exemplu, pacientii care sufera de autism sau de schimbari de stare au deficite de anumite bacterii. Este totusi neclar daca lipsa duce la aparitia acestor boli, dar rezultatele au dus la initiativa de a folosi microbii si substantele produse de acestea ca tratament pentru numeroase afectiuni ale creierului.

La studiu au participat 6000 de persoane

Scopul principal al studiului nu a fost acela de a gasi microbii care provoaca depresia. Guillaume Meric, bioinformatician de la institutul Baker Heart & Diabetes, a demarat un studiu pentru a gasi cauzele bolilor cornice ale cetatenilor finlandezi. Ca parte a unui demers de 40 de ani, respectivul studiu a inceput in 2002, si au participat peste 6000 de participanti. Din 2002 si pana in 2018, au fost stranse date despre stilurile de viata ale pacientilor, prescriptiile medicamentoase, diete si starea de sanatate.

Respectivele date au fost studiate pentru a afla cum este afectat microbiomul de dieta si genetica,. Se pare ca doua sectiuni din biomul uman influenteaza microbii care sunt prezenti in intestine. Dupa spusele lui Gilbert, una dintre acestea dizolva lactoza de zahar din lapte, iar cealalta ajuta la determinatea grupei sanguine.

Mai mult decat atat, echipa lui Meric a studiat care variante genetice pot afecta numarul anumitor microbi si care sunt cele asociate celor mai intalnite boli. In cazul depresiei, se pare ca rolul cauzal il au doua bacterii care cauzeaza infectii la pacientii internati. Acestea sunt: Morganella si Kiebdiella. Prima a fost intalnita cel mai des, fiind prezenta la 181 de pacienti participanti la studiu.

Morganella, predominanta in cazul pacientilor cu depresie

Inca din 2008, cercetatorii au investigat legatura dintre depresie si bacteria Morganella. Studiul din acel an a relevat ca oamenii depresivi au o mai mare imunitate la chimicalele produse de aceasta bacterie, cat si de celelalte bacterii din intestine. De aceea, acest studiu pare sa fie inca o dovada a faptului ca inflamatia cauzata de bacterii poate influenta starea de spirit.

Desi acest domeniu de studiu este inca la inceput, Gerard Clarke este de parere ca ideal ar fi sa gasim microbul care lipseste din organismul persoanelor care sufera de depresie, iar Morganella sa fie eliminata, pentru a ameliora simptomele. Cu toate acestea, este deocamdata neclar cum s-ar putea face acest lucru.