Cu cateva ore inainte ca noul presedinte al Coreei de Sud, Moon Jae-in, sa fie declarat oficial castigatorul alegerilor desfasurate si sa primeasca felicitarile altor lideri straini, Ministerul chinez al Apararii a anuntat ca a testat cu succes o noua racheta in Marea Bohai, aproape de peninsula coreeana, care evidentiaza provocarile enorme carora va trebui sa le faca fata de la inceput noul presedinte.

Potrivit declaratiei chineze, testul a fost efectuat in cadrul unor exercitii militare pentru „cresterea capacitatii operationale a Fortelor Armate si reactionarea eficienta la amenintarile la adresa securitatii nationale, obtinand rezultatele dorite”. Pentru diversi analisti consultati de ziarul din Hong Kong South China Morning Post, acest eseu este raspunsul chinez la adunarea pe teritoriul sud-coreean a controversatului scut antiracheta american THAAD si momentul ales pentru a-l face cunoscut este un avertisment catre noul presedinte.

Tocmai, la scurt timp dupa ce Comisia Electorala Nationala a certificat miercuri victoria confortabila a lui Moon cu 41% din voturi, acest fost avocat in varsta de 64 de ani s-a angajat in actul de a depune juramant. Este insarcinat cu mentinerea „negocierilor serioase” cu China si SUA pe THAAD si sa abordeze rapid relatiile cu vecinul sau belicos din nord, cu care doreste sa reduca tensiunea si sa stabileasca o relatie mai fluida.

Aceasta pozitie reprezinta o schimbare de tendinta fata de guvernele conservatoare din ultimii zece ani, mai inclinate sa mentina o politica grea impotriva Phenianului. Deocamdata, Moon a declarat in diferite ocazii ca este dispus sa reia dialogul cu liderul nord-coreean, Kim Jong-un, si sa redeschida proiectele comune rezultate din asa-numita „Politica a zorilor” a nord-coreenilor. Kim Dae-jung si Roh Moo-hyun, care s-au angajat intr-o relatie mai stransa cu Coreea de Nord. Desi tara comunista nu a facut inca o declaratie oficiala cu privire la alegerile lui Moon, anterior a dat de inteles ca acesta era candidatul ei favorit.

„Daca este necesar, voi zbura imediat la Washington”

Astazi, liderul nou ales si-a declarat din nou disponibilitatea de a „face tot ce poate pentru a construi pacea in peninsula coreeana”, pentru care a spus ca este dispus sa discute cu toti cei implicati in conflict si chiar sa viziteze Phenianul „daca apar circumstante potrivite”. Ultima intalnire intercoreeana dateaza din 2007, cand fostul dictator nord-coreean, Kim Jong-il, s-a intalnit cu presedintele Roh, un prieten si aliat ideologic al lui Moon.

Se ia de la sine inteles ca schimbarea in Casa Albastra -cum se numeste resedinta prezidentiala- va duce la o revizuire a relatiilor cu aliatul ei, Statele Unite, si cu imprevizibilul ei presedinte, un Donald Trump care a pus pe masa posibilitatea de a folosi armele pentru a face fata provocarilor Coreei de Nord si ale carei ultime declaratii au provocat nemultumire si confuzie in randul sud-coreenilor. In discursul sau de astazi, Moon nu a anuntat schimbari majore si s-a exprimat in favoarea consolidarii aliantei dintre cele doua tari, exprimandu-si dorinta de a avea o intalnire cu Trump cat mai curand posibil. „Daca este necesar, voi zbura imediat la Washington”, a asigurat el.

Mandatul de cinci ani al celui de-al 19-lea presedinte sud-coreean, care in trecut a fost de doua ori in inchisoare pentru activismul sau impotriva dictaturii militare, a inceput astazi chiar inainte sa aiba loc ceremonia de inaugurare simpla, avand in vedere cine a fost nevoit sa ocupe postul vacant lasat de demiterea in martie a fostului presedinte, Park Geun-hye, pentru implicarea acesteia in dosarul de coruptie care a zguduit tara si care il tine acum dupa gratii pe fostul presedinte.

Pe langa faptul ca incearca sa imbunatateasca relatiile cu vecinii sai, noua administratie se confrunta cu numeroase provocari interne, precum stimularea economiei, crearea a jumatate de milion de noi locuri de munca sau reformarea puternicelor conglomerate de afaceri -cunoscute sub numele de „chaebol”-, a caror complicitate cu politica politica. clasa a provocat oboseala si diviziunea societatii. Constient de acest lucru, liderul a facut un apel la unitate in discursul sau, asigurand ca va fi „presedintele intregului popor”.

Pentru a-l ajuta in aceste sarcini, Moon a anuntat numirea in functia de prim-ministru a guvernatorului provincial Lee Nak-yon, un fost jurnalist in varsta de 64 de ani, care apartine Partidului Democrat – la fel ca al presedintelui – si este considerat un politician moderat, potrivit agentiei nationale de stiri Yonhap.