Dupa prima zi atipica a Forumului Economic Mondial pentru America Latina, care a coincis cu o greva generala care a paralizat Buenos Aires, atmosfera de criza politica care exista in mai multe tari din cauza scandalurilor de coruptie a dominat dezbaterile. Nu numai Brazilia, epicentrul cazului Lava Jato, aproape toate tarile din America Latina sunt supuse unei presiuni enorme din partea societatii pentru a pune capat impunitatii pentru coruptie.

Una dintre axele acestui forum, care se intoarce in Argentina dupa 16 ani, ca un gest de sprijin pentru politicile lui Mauricio Macri, a fost tocmai aparitia unei noi clase de mijloc latino-americane care a aparut din anii boom-ului brut. materiale care Este mult mai pretentios decat precedentele. Vrea sanatate publica si educatie buna, vrea institutii democratice puternice, face apel la politici sociale pentru a pune capat inegalitatii si nu tolereaza scandalurile.

Acest nivel de cerere, adaugat la criza economica, duce multi oameni sa iasa in strada in mai multe tari si da jos un guvern dupa altul. “Daca vrem sa avem un viitor, trebuie sa schimbam profund stilul de dezvoltare a Americii Latine. Trebuie sa regandim capitalismul pentru a reduce inegalitatea”, a declarat Alicia Barcena, secretar executiv al CEPAL.

Marcos Pena, seful de cabinet al guvernului argentinian, a fost de acord la inchiderea forumului: „Suntem convinsi ca o lume mai integrata, societati mai democratice, ne vor face o umanitate mai buna, o regiune mai buna si o tara mai buna. Suntem in tranzitie dintr-o tara care a fost inchisa si descoperim ca lumea este mai degraba o oportunitate decat o amenintare.” „Schimbarile in comunicare aduc noi provocari democratiei in regiunea noastra, dar este foarte important ca conducerea sociala si politica sa poata intelege ca aceasta societate schimbata necesita institutii care se schimba si ele”, a adaugat acuzatia.

Majoritatea participantilor au fost de acord ca modelul actual de crestere a Americii Latine cu inegalitati enorme si bazat pe materii prime nu este durabil, dar mai presus de toate au subliniat necesitatea reformarii institutiilor tarilor din regiune pentru a face fata noilor cerinte ale mult mai educate. si tineri din clasa de mijloc exigenti. Cativa participanti la forum au convenit asupra necesitatii ca toate tarile din America Latina sa desfasoare procese profunde de epurare a coruptiei, cum ar fi cel din Brazilia, indiferent cat de mult ar avea costuri pentru stabilitate, ca o modalitate de a aduce aceste clase de mijloc inapoi sa se conecteze cu elite politice si cred in institutiile lor.

Un tabel specific dedicat luptei impotriva coruptiei si moderat de Alberto Bello, redactorul revistei mexicane Expansion, a aratat dificultatile enorme care persista in intreaga regiune pentru a combate acest flagel. Eber Betanzos Torres, subsecretarul serviciului public din Mexic, omul responsabil cu urmarirea penala a coruptiei in acea tara, a justificat eforturile tarii sale. „Prima intrebare importanta este sa vedem foarte atent ca coruptia este o problema culturala. Cred ca culturalul este respingerea lui; eforturile care apar in cazul mexican odata cu implementarea sistemului national anticoruptie genereaza asteptari, iar marjele de a da rezultate trebuie sa fie foarte inguste”, a spus el,

Dar Daniel Zovatto, director regional al Institutului International pentru Democratie si Asistenta Electorala, a demontat aceasta viziune pozitiva, intreband cati prizonieri de rang inalt sunt in Mexic pentru coruptie. Si apoi a facut turnee in alte tari. Nimeni nu a facut la fel ca Brazilia. A inclus si cazul Argentinei, unde media pentru finalizarea unei investigatii a cazurilor de delapidare este de aproximativ 14 ani. „Marcelo Odebrecht a primit o inchisoare de 19 ani. Cate dintre tarile noastre sunt in masura sa faca acelasi lucru intr-o situatie ca aceasta? Nu este vorba de combaterea coruptiei doar cu usile inchise. Fara o justitie care sa puna capat impunitatii, vom continua sa facem exercitii gatopardiste”, a explicat el.

Potrivit Institutului Mexican pentru Competitivitate (IMCO), coruptia din Mexic consuma aproximativ 9% din produsul intern brut. Situatia a fortat sa reformeze sistemul anticoruptie si sa creeze unul care intentioneaza sa centralizeze politicile, sa stabileasca sanctiuni mai severe pentru corupti si sa promoveze un control fara precedent al cetatenilor. Potrivit lui Alejandro Guerrero, directorul general pentru Argentina si Uruguay al companiei Marsh, companiile asteapta si ele eliminarea coruptiei. „Companiile straine care vor sa investeasca in Argentina asteapta un gest de acest tip [precum cel al Braziliei] din partea sistemului de justitie pentru ca teama lor este sa intre in afaceri intr-un model corupt. Trebuie sa dam dovada de claritate si transparenta institutionala, in locul investigatiilor actuale si a intarzierilor acestora, ceea ce este mai rau decat a nu investiga”.