Astazi este timpul sa vorbim despre un sistem informatic de care poate ati auzit si care este de o importanta vitala pentru companiile mici, mijlocii si mari, inclusiv pentru organizatiile publice. Vorbim despre SAP Management Software. In acest moment, cu siguranta va intrebati ce face software-ul de management SAP „ERP” si pentru ce este.

Ce este SAP?

SAP ERP este un software de planificare a resurselor intreprinderii dezvoltat de compania SAP SE. La randul sau, software-ul ERP, sau planificarea resurselor intreprinderii, este un software modular creat pentru a integra functiile principale ale proceselor de afaceri de baza ale unei organizatii intr-un sistem unificat.

Un sistem ERP consta din componente software, numite module, fiecare dintre ele concentrandu-se pe o functie esentiala a afacerii, cum ar fi finantele si contabilitatea, resursele umane, productia, managementul materialelor sau managementul relatiilor cu clientii (CRM). Organizatiile folosesc doar modulele de care au nevoie pentru a-si conduce afacerea.

Numele SAP provine de la o companie multinationala germana fondata in 1972 de fosti angajati IBM. De atunci, in numele acestei companii de renume mondial, serviciile SAP sau „Sisteme, Aplicatii, Produse in Procesarea Datelor” lucreaza in practic toate domeniile administratiei afacerilor.

Dezvoltarea companiei a fost atat de rapida incat a devenit lider in software-ul ERP. Serviciile sale se remarca prin acoperirea nevoilor administrative, precum si pe cele ale clientilor sai si prin furnizarea instrumentelor necesare.

Pentru ce este SAP?

SAP colecteaza si proceseaza date de la toate functiile unei companii pe o singura platforma. Este esential pentru multe organizatii, deoarece permite tuturor departamentelor sa comunice cu usurinta intre ele. Succesul oricarei organizatii depinde de comunicarea eficienta si de schimbul de date intre functiile sale, iar SAP este o modalitate excelenta de a sprijini aceste eforturi.

Pe scurt, SAP este un sistem informatic care serveste la furnizarea de informatii. Pe baza datelor si analizand tot ceea ce este prelucrat, sistemul produce informatiile necesare pentru a lua decizii si pentru a putea fi interpretate de cei care le folosesc.

Cele 3 caracteristici ale sistemului SAP

Sistemul SAP este un sistem cu sursa deschisa si modular. Sa vedem fiecare caracteristica pas cu pas:

Un sistem personalizat

Ce inseamna asta? Dupa cum sugereaza si numele, acestea sunt sisteme personalizate pentru un anumit client. In ciuda unor dezavantaje precum evenimente neprevazute si costul procesului, ele satisfac nevoile clientului intr-un mod mai pozitiv atunci cand vine vorba de nevoile intreprinderilor mici sau mijlocii.

Un sistem conservat

Este una dintre caracteristicile Sistemului SAP care cuprinde sistemele din cadrul companiilor care produc software si nu sunt dedicate unui anumit client, ca in cazul precedent, ci mai degraba au ca scop acoperirea nevoilor pietei actuale la un nivel mai larg.  Sistemul conservat este comercializat prin licente software.

Concluziile oferite de experti cu privire la aceasta caracteristica sunt ca este foarte complicata dezvoltarea unui sistem care sa cuprinda toate functiile companiei. Din acest motiv, spun ei, companiile achizitioneaza un ERP conservat, adaptat nevoilor lor.

Un sistem open source

Deoarece este un grup de programe, sunt necesare coduri de programare. Un sistem SAP gestioneaza cantitati mari de date, le analizeaza si permite o mai mare viteza si conformitate cu anumite procese.

Dupa cum subliniaza inginerul Ezequiel Karsz, „SAP este un sistem open source care poate fi modificat de catre client. In zona specifica a SAP, limbajul de programare este ABAP. Faptul ca programele sunt deschise ofera avantaje excelente companiilor care le folosesc. Daca este un Sistem de cod inchis, acesta actioneaza ca o cutie neagra in care intra ceva si dupa care iese ceva”.

Caracteristicile limbajului ABAP:

 • Poate fi programat orientat spre obiectiv
 • Nu este un limbaj complicat
 • Este condus de evenimente
 • Pregatit pentru medii multilingve
 • Are elemente care permit declararea datelor, elemente de control intern, elemente operationale si acces la baza de date.

Ce solutii SAP exista?

Dar ce solutii sunt disponibile? SAP ofera solutii intr-o gama larga de domenii, cum ar fi:

1# ERP si finante

Enterprise Resource Planning ofera mai multe rapoarte financiare. Rapoartele includ proiectii ale fluxului de numerar bazate pe gestionarea stocurilor si starea comenzii.

Acest tip de raport ofera si posibilitatea de a intra in duplicat, deoarece se realizeaza automat.

2# CRM si experienta clientilor

Un Customer Relationship Management (CRM) este un instrument care ajuta companiile sa inteleaga nevoile clientilor si sa raspunda acestor nevoi.

La randul sau, un sistem SAP CRM permite companiilor sa optimizeze fluxul de lucru si sa creeze schimb de cunostinte. De asemenea, imbunatateste gestionarea contului. Toate acestea ajuta companiile sa faca fata in mod eficient nevoilor clientilor.

3# Managementul retelei si cheltuielilor

Managementul cheltuielilor se refera la practica de a gestiona relatiile cu furnizorii si achizitiile companiei. Ajuta la identificarea banilor cheltuiti si la profitul maxim. In acest sens, SAP duce la o mai mare eficienta prin automatizarea intregului proces. Reduceti costurile si riscurile de aprovizionare tinand evidenta a ceea ce este adus, de la cine si pentru cat de mult.

4# Lantul de aprovizionare digital

Oferta digitala este rezultatul aplicarii tehnologiilor digitale. Cu conectivitatea sa end-to-end, SAP elimina utilizarea hartiei. De asemenea, elimina introducerea manuala a datelor si face totul fiabil si usor.

5# HR si interactiunea cu personalul

In domeniul resurselor umane, SAP ajuta la managementul organizational si urmareste prezenta. De asemenea, ajuta la verificarea cu acuratete a salarizarii si la asigurarea conformitatii globale a resurselor umane. Imbunatateste sentimentele si atasamentul angajatului fata de companie si productivitatea.

6# Managementul experientei

SAP Experience Management ajuta la monitorizarea interactiunii dintre oameni si companie. Imbunatateste experienta de interactiune cu o companie pentru a descoperi oportunitati de imbunatatire. De asemenea, reduce decalajul dintre afaceri si clienti.

7# Platforma tehnologica de afaceri

SAP Business Technology Platform are management si analiza de date si baze de date si tehnologii inteligente. Ajuta la simplificarea adaptarii oricarei companii la schimbarile instantanee ale pietei.

8 # Transformare digitala

SAP ofera aplicatii si tehnologii inteligente de varf, cum ar fi inteligenta artificiala si invatarea automata. Ajuta companiile si organizatiile sa se reinventeze, sa devina orientate catre clienti si sa obtina profituri mai mari.

9# Companii mici si mijlocii

Intreprinderile mici si mijlocii se confrunta cu mai multe provocari. Include managementul fluxului de numerar, operatiunile lantului de aprovizionare si implicarea angajatilor. SAP ajuta aceste companii sa inteleaga cele mai recente tendinte din industrie. De asemenea, ii ajuta sa reinventeze un brand de produs si sa imbratiseze schimbarea leadership-ului.

10 # Solutii pentru industrie

In cele din urma, SAP ofera, de asemenea, peste 25 de solutii ERP specifice industriei pentru a ajuta companiile. Cu aceasta, organizatiile obtin o imagine de ansamblu asupra proceselor de afaceri specifice industriei. Unele dintre aceste industrii sunt: ​​aerospatial si aparare, bancar, aparare si securitate, asigurari si inalta tehnologie.

Ce industrii folosesc SAP?

Lista industriilor pe care le deserveste SAP este foarte larga si de la crearea sa a crescut disproportionat. Fiind atat de larg atat in ​​sectorul privat, cat si in cel public, am avea nevoie de mai mult de o postare pentru a explica diferitele domenii in care se aplica. Prin urmare, va lasam unele dintre cele mai importante si inovatoare.

 • Materii prime, minerit si agricultura
 • Gaz si petrol
 • Chimicale
 • Metalurgic
 • Farmaceutic
 • Materiale de constructii, argila si sticla
 • Constructie grea
 • Servicii
 • Consultanta si software
 • Sanatorie si spitale
 • Sector public

Indiferent de tipul de industrie, functia este aceeasi: organizati toate actiunile care fac parte din planul companiei.

Avantajele si dezavantajele SAP

Sistemele SAP au avantajele si dezavantajele lor. Vom detalia principalele avantaje si dezavantaje ale SAP:

 • Simplitate: Unul dintre avantajele SAP este simplitatea atunci cand il utilizati. Deoarece este un sistem care nu necesita prea multe cunostinte tehnice, este mai usor pentru angajat sa se familiarizeze cu sistemul.
 • Flexibilitate : Un alt avantaj este flexibilitatea oferita de acest sistem, permitand companiilor sa creeze reguli in sistemul SAP. Acest lucru va face posibila canalizarea posibilelor esecuri si erori. In companii, puteti decide ce angajati au acces la datele gestionate de sistemul SAP.
 • Actualizare constanta:  Unul dintre avantaje, care in acelasi timp poate fi un obstacol pentru dezvoltare, este actualizarea continua a sistemului. Este in continua schimbare in functie de actualizarile care apar pe piete sau de productivitate dar, pe de alta parte, aceasta schimbare are costuri economice pe care nu toate sectoarele si le pot permite in fata actualizarilor constante.
 • Costuri ridicate:  Pornind de la dezavantajul deja mentionat in ceea ce priveste costurile neasteptate sau excesive pe care le poate genera Sistemul SAP, trebuie avut in vedere ca pentru aplicarea acestui sistem este necesara achizitionarea software-ului si hardware-ului pentru a executa programele in companie si In plus, costul angajarii angajatilor care sunt responsabili pentru utilizarea acestei tehnologii.

Ce este un consultant SAP?

Dupa ce cunoasteti definitia SAP, este usor sa va imaginati ce face un consultant al acestui software. Obiectivul sau principal este de a insoti si de a face posibil ca companiile sa integreze SAP in managementul resurselor lor, astfel incat sa se ia decizii mai bune. Pentru a face acest lucru, consultantul SAP studiaza compania si lucreaza datele in cadrul instrumentului. In plus, face o urmarire exhaustiva si se asigura ca restul companiei poate interpreta si utiliza corect software-ul.

In sfarsit, o buna analiza a tehnologiilor existente poate fi solutia pentru a realiza si a putea dezvolta proiecte de inovare si transformare in companie care sa permita crearea de noi produse si servicii cu impact asupra pietei, si chiar de noi procese care cresc competitivitatea. a companiei.